Uit onderzoek van taalplatform Preply blijkt dat 70% van de Nederlanders ongemakkelijke stiltes vreest. Maar hoe ervaren Nederlanders ongemakkelijke stiltes op de werkvloer? Preply onderzocht dit aan de hand van een enquête onder 26.719 respondenten wereldwijd en kwam tot de conclusie in welke situaties op de werkvloer ongemakkelijke stiltes het vaakst voorkomen.
Belangrijkste bevindingen van het onderzoek
Bijna de helft van de Nederlanders (42%) ervaart regelmatig ongemakkelijke stiltes op de werkvloer. Dit percentage varieert niet veel tussen online of offline communicatie op de werkvloer.
Hoewel ongemakkelijke stiltes even vaak in online als offline communicatie voorkomen, toont het onderzoek aan dat alle generaties offline zakelijke vergaderingen meer vrezen (12,1%) dan online vergaderingen (8,7%). Slechts 5,3% van de Nederlanders voelt zich ongemakkelijk bij online communicatie op de werkvloer.
Er is een duidelijk verschil tussen generaties als het gaat om ongemakkelijke stiltes op de werkvloer. Zo ervaren Gen Z en Millennials ongemakkelijke stiltes het vaakst tijdens zakelijke vergaderingen en online communicatie. Ongeveer 53% van de Gen Z’ers en Millennials geeft aan hier regelmatig last van te hebben. Voor Boomers ligt dit percentage slechts rond de 21%. Wel komen er voor Boomers meer ongemakkelijke stiltes voor tijdens offline communicatie (25%) dan tijdens online communicatie (21,1%).
Wat betreft spreken in het openbaar geeft meer dan de helft van Gen Z (56%) en Millennials (53%) aan regelmatig ongemakkelijke stiltes mee te maken, terwijl slechts een kwart van de Boomers (24,3%) hetzelfde ervaart.
Ongeveer één derde van de Nederlanders (33,2%) vreest ongemakkelijke stiltes tijdens gesprekken met hun baas of leidinggevenden. Terwijl slechts één op de vijf (21,7%) vreest ongemakkelijke stiltes met hun collega's. Wat opvalt is dat bijna het dubbele aantal respondenten uit de Boomer generatie (40,7%) ongemakkelijke stiltes vrezen met hun baas of leidinggevende vergeleken met Gen Z (21,9%).
Uit het onderzoek blijkt ook dat mannen vaker ongemakkelijke stiltes meemaken dan vrouwen. Ongeveer de helft van de mannen (45%) geeft aan regelmatig ongemakkelijke stiltes mee te maken op de werkvloer tijdens zakelijke vergaderingen en online communicatie. Dit is slechts rond de 38% voor vrouwen. Ook tijdens het spreken in het openbaar komen ongemakkelijke stiltes vaker voor voor mannen (46%) dan voor vrouwen (42%).
Taalplatform Preply geeft drie tips om ongemakkelijke stiltes te vermijden op de werkvloer:
Door een open vraag te stellen, geef je de ander de ruimte om uitgebreid te antwoorden. Dit kan het gesprek op gang helpen zonder dat het geforceerd aanvoelt. Vraag bijvoorbeeld: "Wat vond je van de film die we laatst zagen?" of "Hoe was je weekend?"
Een glimlach, een knikje of oogcontact kan de stilte minder ongemakkelijk maken en de ander aanmoedigen om weer iets te zeggen, zelfs zonder woorden.
Soms is stilte gewoon een pauze. In plaats van het gevoel te hebben dat je het meteen moet opvullen, neem een moment om je gedachten op een rijtje te zetten of laat de ander iets zeggen. Vaak kan een pauze in het gesprek gevolgd worden door een dieper gesprek.
Door deze tips toe te passen en je bewust te zijn van de contextuele factoren die van invloed zijn op de communicatie, kun je ongemakkelijke stiltes overwinnen en effectiever communiceren.
Bron: volledige onderzoek