Relatief veel waterrecreanten op de bon in Friesland

Lemmer
Lemmer
Foto: parelprojecten.nl

In Friesland werden veel recreanten op het water beboet. Sinds 2012 zijn er in totaal ruim 4.500 boetes uitgeschreven, 14% van alle boetes in heel Nederland. Dit en meer blijkt uit een analyse van beslist.nl, dat alle geregistreerde waterrecreatieboetes van 2012 tot en met 2022 van het CJIB analyseerde.

FRYSLAN, 19-06-2023 – In het afgelopen decennium zijn er meer dan 32.000 boetes uitgeschreven aan recreanten op het water in Nederland. Vooral sinds de ‘coronajaren’ is er een forse stijging te zien. Eerder werden gemiddeld 2.700 boetes per jaar uitgeschreven, maar inmiddels ligt dit aantal ruim een derde hoger: 3.800 boetes gemiddeld.

Meest boetes op de Friese meren

Sinds 2012 werden de meeste boetes uitgeschreven rondom de Friese binnenlandse wateren. Dit geldt met name voor de gemeenten Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren en Leeuwarden (samen 3.559 boetes).

Ter vergelijking: in een gemiddelde Nederlandse gemeente, waar dit soort boetes werden uitgeschreven, gingen 94 waterrecreanten op de bon. De top 5 Friese gemeenten bestaat uit:

  1. Súdwest-Fryslân: 1.427 boetes
  2. De Fryske Marren: 1.317 boetes
  3. Leeuwarden: 815 boetes
  4. Tytsjerksteradiel: 415 boetes
  5. Smallingerland: 189 boetes

Voornamelijk boetes vanwege snelheid en vaarbewijs

Er zijn ruim zestig verschillende strafbare feiten op het water. Het merendeel van de boetes, bijna 90%, betreft echter twee soorten overtredingen: het overschrijden van de maximaal toegestane snelheid en het varen zonder de vereiste documenten, zoals een vaarbewijs of vergunning.

Daarnaast worden er verhoudingsgewijs veel boetes uitgeschreven voor het negeren van verbodstekens, het hinderen van de scheepvaart en het zwemmen op plekken waar dit niet is toegestaan, wat samen 8,3% van alle boetes vertegenwoordigt.

Voor meer informatie over het onderzoek naar boetes op het water, bezoek:https://www.beslist.nl/info/nederland-op-het-water.html

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen