Toename woningvoorraad in Friesland met 34 procent gedaald

16 okt , 16:17 Nieuws
staafdiagram friesland
Vergeleken met vorig jaar zijn dit jaar in Friesland 34 procent minder woningen aan de woningvoorraad toegevoegd. Afgezet tegen het aantal inwoners scoort alleen de provincie Limburg slechter.
Dit blijkt uit een analyse van VvE-beheerder Parel Beheer, gebaseerd op de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de eerste acht maanden van 2024.Tot nu toe zijn er in Friesland slechts 128 woningen per 100.000 inwoners bijgekomen. Vorig jaar waren dit er in dezelfde periode nog 194. De toename van de woningvoorraad in Friesland komt vooral door het aantal toegevoegde nieuwbouwwoningen. Dit jaar zijn er 133 nieuwbouwwoningen per 100.000 inwoners bijgekomen, terwijl dat er vorig jaar nog 179 waren.
Hiermee ligt de toename van de woningvoorraad in Friesland maar liefst 47 procent onder het Nederlands gemiddelde van 243 woningen per 100.000 inwoners. Naast nieuwbouw hebben ook sloop of andere onttrekkingen en toevoegingen, zoals door splitsing, verbouwing of verandering van gebruik, invloed op de woningvoorraad.
Duidelijke verschillen tussen provincies
Over heel Nederland ligt de toename van de woningvoorraad dit jaar 14 procent lager dan vorig jaar. In de provincies Groningen, Friesland en Limburg is de toename van de woningvoorraad per inwoner het kleinst. In Noord-Holland, Flevoland en Zuid-Holland is de grootste toename te zien.
Bekijk de volledige uitkomsten, inclusief analyse per provincie op: https://parelbeheer.nl/onderzoek-voorraad-woningen-2024/