Gedeputeerde Folkerts aangesteld als rapporteur voor leefbaarheid van plattelandsgebieden bij Congres van Lokale en Regionale Overheden

18 okt , 20:17 Nieuws
eke folkerts
Gedeputeerde Eke Folkerts en haar Zwitserse collega, gedeputeerde Urs Janett, zijn gezamenlijk benoemd tot rapporteurs voor een nieuw rapport gericht op de leefbaarheid van plattelandsgebieden.
Dit rapporteurschap valt onder het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa en richt zich op het behoud en de ontwikkeling van vitale plattelandsregio's in Europa.[1]
Het nieuwe mandaat is een antwoord op de toenemende uitdagingen die veel plattelandsgebieden in Europa ervaren, zoals bevolkingskrimp, economische achteruitgang en beperkte toegang tot voorzieningen. Folkerts en Janett zullen samen een rapport  opstellen en aanbevelingen formuleren voor maatregelen die bijdragen aan het leefbaar houden van deze gebieden. Hierbij wordt specifiek aandacht besteed aan de actuele discussie rondom het thema ‘Elke Regio Telt’, waarin de belangen van landelijke gebieden evenredig moeten worden meegewogen in beleidsvorming. Het definitieve rapport wordt begin 2026 gepresenteerd aan alle leden van het congres.
“Het behoud van vitale plattelandsgebieden is essentieel voor een evenwichtig en duurzaam Europa,” zegt Eke Folkerts. “We willen ervoor zorgen dat landelijke regio's niet worden vergeten in de discussies over regionale ontwikkeling in Europa en dat elke regio, ongeacht de bevolkingsdichtheid, de steun en middelen krijgt die het verdient.”
De benoeming van Folkerts en Janett past binnen de bredere missie van het Congres, dat zich inzet voor de bevordering van democratie, goed bestuur en mensenrechten op lokaal en regionaal niveau. Met dit nieuwe rapporteurschap wordt ook een nadruk gelegd op het belang van veerkrachtige en toekomstbestendige plattelandsgebieden, die een cruciale rol spelen in Europa. Voor Fryslân biedt het rapporteurschap dan ook een mooie kans om nieuwe inzichten op te doen bij andere plattelandsgebieden in Europa. Daarnaast biedt de samenwerking met Zwitserland ook een mooie gelegenheid om bestuurlijk van elkaar te leren en kennis uit te wisselen.   
[1] Over het Congres van Lokale en Regionale Overheden
Het Congres van Lokale en Regionale Overheden is een adviesorgaan van de Raad van Europa. En richt zich op de bevordering van democratie, mensenrechten en goed bestuur op lokaal en regionaal niveau in 46 lidstaten. Het Congres vertegenwoordigt daarmee meer dan 130.000 gemeenten en provincies.