Rust op Friese meren voor overwinterende vogels

03 okt , 20:02 Nieuws
boei in water
Provincie Fryslan
Vanaf 1 oktober legt Provinsje Fryslân gele boeien op verschillende plekken in de Friese meren en de Alde Feanen. Deze boeien markeren de vogelrustgebieden voor een groot aantal bijzondere vogelsoorten.
Tussen 1 oktober en 1 april vragen wij watersporters deze vogelrustgebieden niet in te varen. Zo krijgen watervogels zoals de slobeend en het nonnetje voldoende rust om reserves op te bouwen voordat ze weer verder vliegen in het voorjaar.
 De vogelrustgebieden zijn te herkennen aan gele boeien met blauwe stickers met een slobeend en de tekst ‘Ik rust!’. De boeien liggen in de Natura 2000-gebieden Snitser Mar en omgeving, de Wite en Swarte Brekken, de Aldegeasterbrekken, de Fluezen en de Alde Feanen. Ze liggen niet op drukke vaarroutes of in de vaargeulen, maar langs de ondiepe randen van de meren. De drukkere vaarroutes en vaargeulen blijven gewoon toegankelijk.
Watervogels overwinteren in vogelrustgebieden 
Verschillende kwetsbare watervogels, zoals de slobeend, nonnetje of wintertaling, overwinteren graag in de Friese meren. In de winterperiode sterken ze hier aan en bouwen ze een vetlaag op. Ze gebruiken deze reserves om naar hun zomergebieden te vliegen om daar te nestelen.
Om de rust te bewaren is het belangrijk om de met boeien gemarkeerde gebieden niet in te varen. Zelfs wanneer er geen vogels te zien zijn. Verstoring vindt namelijk eerder plaats dan zichtbaar is. Vogels raken gestrest, stoppen met eten en in het uiterste geval vliegen ze op. Soms veroorzaakt een boot op enkele honderden meters al voldoende onrust om de vogels te verstoren en zelfs op te laten vliegen. Maar juist ook de kleine vaart, zoals kanovaarders, suppers, wing foilers en vissers kunnen voor verstoring zorgen. Elke keer dat de vogels opvliegen, verliezen ze wat van hun opgebouwde reserves. Bij teveel verstoring kunnen vogels een gebied uiteindelijk gaan mijden. Daarom vragen we watersporters deze gebieden tussen 1 oktober en 1 april niet in te varen.  
Meer informatie en een kaart met de gebieden is te vinden op www.fryslan.frl/vogelrustgebied