Onthulling nieuwe bussen Fryslân

28 sep , 9:17 Nieuws
onthullingbus 4
Vrijdag 27 september presenteerde Qbuzz de nieuwe bussen waarmee ze in Fryslân gaan rijden. Gedeputeerde Matthijs de Vries maakte als eerste passagier een rit.
De bussen hebben een nieuwe uitstraling door de kleuren van de vernieuwde huisstijl van de provincie Fryslân: geel met donkerblauw. Vanaf 15 december 2024 start de nieuwe busconcessie. Vanaf dat moment zet Qbuzz deze nieuwe bussen in.
Eind dit jaar rijdt Qbuzz met nieuwe bussen door de stad en streek in Fryslân. De bussen zijn geproduceerd door IVECO. Deze bussen zijn toegankelijk voor mindervalide reizigers door een gelijkvloerse in- en/of uitstap, mindervalide plaatsen en kleurcontrasten op stopknoppen en opstapjes voor slechtziende reizigers. Naast deze stad- en streekbussen komen er nog nieuwe Qliners.
“Wij zijn trots op deze nieuwe bussen. Voor de reiziger een comfortabele bus, waardoor reizen met het openbaar vervoer aantrekkelijk is. De vernieuwde huisstijl van de provincie is in het ontwerp doorgevoerd, waardoor de bussen in Fryslân herkenbaar zijn en een nieuwe frisse uitstraling hebben,” aldus gedeputeerde De Vries. 
Voor de chauffeurs bieden deze nieuwe bussen werkcomfort . Er is bijvoorbeeld een eigen temperatuur- en luchtstroomregeling en ook de chauffeursstoel is voorzien van koeling en verwarming. Camera's met groothoeklenzen vervangen de buitenspiegels. Hiermee hebben chauffeurs ook 's nachts goed zicht en zijn dode hoeken goed zichtbaar.
Achtergrond Qbuzz
Vanaf 15 december rijdt Qbuzz in Fryslân. De afgelopen tien jaar verzorgde Arriva het busvervoer in Fryslân. Qbuzz verzorgt het openbaar vervoer op dit moment in Groningen-Drenthe, Utrecht (onder merknaam U-OV) en Drechtsteden-Molenlanden-Gorinchem.