Expert waarschuwt: dit is essentieel om te checken voordat je het vliegtuig in stapt

01 okt , 19:50 Nieuws
unnamed 105
Reizen naar het buitenland zorgt normaal gesproken voor een gevoel van vrijheid en avontuur, maar kan ook onverwachte kosten met zich meebrengen die de vakantiepret snel kunnen bederven. Een van de grootste valkuilen voor reizigers is het onderschatten van de roamingkosten.
Het verschilt namelijk per land of je jouw bundel ook gratis kunt gebruiken. Deze roamingkosten kunnen heel snel oplopen en zodoende een flinke domper zijn. In dit artikel bespreken we de verborgen kosten van roaming en geven we tips om te voorkomen dat je vakantie wordt overschaduwd door onverwachte uitgaven.Wanneer Nederlandse reizigers naar het buitenland gaan, vertrouwen velen op hun standaard mobiele abonnement voor het gebruik van data, bellen en sms'en. Wat veel mensen niet weten, is dat de kosten voor roaming enorm kunnen verschillen per land en per provider. Een simpel telefoontje of het checken van een e-mail kan onverwachts een torenhoge rekening opleveren. Pas hier dus mee op! Dit probleem wordt mede veroorzaakt door de zogenaamde ‘verborgen kosten’. Dit zijn kosten die ontstaan door bijvoorbeeld het automatisch inschakelen van data of het overschakelen naar een lokaal netwerk zonder dat de gebruiker hier actief voor kiest. Een onverwachte switch naar een pay-as-you-go plan tijdens een overstap op een vliegveld kan zomaar honderden euro's kosten.
Wanneer Nederlandse reizigers naar het buitenland gaan, vertrouwen velen op hun standaard mobiele abonnement voor het gebruik van data, bellen en sms'en. Wat veel mensen echter niet weten, is dat de kosten voor roaming aanzienlijk kunnen verschillen per land en provider. Zo kunnen roamingkosten voor data variëren van €5 tot €15 per megabyte, afhankelijk van je bestemming en de provider. Dit betekent dat zelfs eenvoudige activiteiten zoals het checken van e-mails of sociale media al snel kunnen leiden tot onverwachte kosten. Voor bellen en sms’en kunnen de kosten oplopen van €1 tot €3 per minuut of bericht. Dit kan resulteren in hoge rekeningen als je niet voorzichtig bent.
Zoektocht Nederlanders
Nederlanders lijken bedachtzaam te zijn met onverwachte kosten na bijvoorbeeld een vakantie in het buitenland, zo blijkt uit de zoekvolumes op Google. De zoekterm ‘roaming uitzetten’ heeft elk jaar een piek in zoekopdrachten in vakantiemaanden juli en augustus. In juli 2024 werd in Nederland al bijna 4.000 keer gezocht. Een stijging van 19% ten opzichte van vorig jaar.
Honderden euro’s
Ook Anna was niet volledig op de hoogte van de roamingkosten in het buitenland en dit kwam haar duur te staan. Nadat zij thuiskwam van een vakantie in de Verenigde Staten kreeg zij een afrekening van haar provider, die veel hoger was dan ze had verwacht. Voorafgaand aan haar reis had Anna het idee dat al haar roamingskosten gedekt zouden zijn. Echter, na haar vakantie bleek dat zij elke dag tientallen euro’s aan roamingkosten had opgebouwd, omdat haar telefoon voortdurend verbinding maakte met het netwerk voor dataverkeer. "Tijdens mijn vakantie had ik niet door dat mijn telefoon automatisch data aan het gebruiken was, wat zorgde voor een verrassend hoge telefoonrekening”, legt Anna uit. "Ik was verbonden met Wifi, dus ik dacht dat er niks aan de hand zou zijn. Maar ook buiten mijn hotel begon ik berichten en meldingen te ontvangen. Ik keek en realiseerde me dat dataroaming automatisch was geactiveerd…”
Om zulke dure verrassingen op vakantie te voorkomen, adviseert Pedro Maiquez, CMO van de internationale dataprovider Holafly, het volgende: “Als je van plan bent om je telefoon in het buitenland te gebruiken, zorg er dan voor dat je de voorwaarden van je abonnement en eventuele kosten goed begrijpt. Verborgen roamingkosten kunnen een groot risico vormen en zelfs een kleine onoplettendheid kan voor hoge extra kosten zorgen. Kiezen voor een prepaid eSIM-abonnement kan een betere oplossing zijn om je financiën onder controle te houden.
”Tips voor de voorbereidingOm geen onverwacht hoge telefoonrekening te ontvangen na jouw vakantie is het belangrijk om de volgende drie stappen niet te vergeten:
  1. Check je abonnement: Controleer goed wat jouw mobiele abonnement wel en niet dekt in het buitenland. Sommige abonnementen bieden dekking voor gesprekken, sms'jes en datagebruik in bepaalde landen, maar dit is niet altijd het geval. Zorg ervoor dat je weet wat de regels zijn om verrassingen te voorkomen.
  2. Schakel dataroaming uit: Je kunt je datagebruik onder controle houden door dataroaming uit te schakelen in de instellingen van je telefoon als je het niet nodig hebt. Dit kan vooral handig zijn als je niet van plan bent om veel data te gebruiken of als je gebruik kunt maken van Wi-Fi-hotspots.
  3. Overweeg alternatieven: Overweeg het gebruik van een lokale simkaart of een eSIM-kaart tijdens je reis. Dit kan vooral voordelig zijn als je veel data nodig hebt voor bijvoorbeeld navigatie of het bijhouden van contact met vrienden en familie. Een eSIM-kaart, zoals die van Holafly, biedt onbeperkte data voor een vast tarief.