De Friese gemeenten Achtkarspelen, Ameland, Dantumadiel,
De Fryske Marren, Harlingen, Heerenveen, Noardeast-Fryslân, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, Súdwest-Fryslân, Tytsjerksteradiel, Vlieland, Waadhoeke en Weststellingwerf en de provincie Fryslân zijn een collectieve isolatieactie gestart.
FRYSLAN, 09-07-2024 - Speciaal voor eigenaren van een woning met een slechte isolatiewaarde (energielabel D, E, F en G) en een WOZ-waarde lager dan het gemeentelijke gemiddelde, is er subsidie beschikbaar via het energieloket van de Friese gemeenten.
Aanbod
De subsidie komt voort uit een landelijke subsidie, als onderdeel van het Nationaal Isolatieprogramma. De Friese gemeenten hebben gezamenlijk een bedrag van 16,7 miljoen euro beschikbaar. De provincie heeft daarop een subsidieregeling vastgesteld van 4,5 miljoen euro. Hiermee komen inwoners met een lager inkomen in aanmerking voor maximaal € 2.500 bovenop de gemeentelijke subsidies.
Duurzaam Bouwloket voert de actie uit in samenwerking met Friese isolatiebedrijven, in opdracht van de Friese gemeenten en de provincie. De actie eindigt op 31 december 2026 of wanneer het subsidiebudget op is.
Over de Friese Energietafel
De Friese Energietafel (FET) is een samenwerkingsverband dat zich inzet voor schonere
energie in Fryslân. We bundelen krachten, kennis en kunde om dit samen voor elkaar te krijgen. Leidraad zijn de gemaakte afspraken in het Klimaatakkoord. De FET zorgt voor regie, samenhang en een integrale aanpak van de diverse energievraagstukken. Deelnemers aan de Friese Energietafel zijn: Provincie Fryslân, de 18 Friese gemeenten, Wetterskip Fryslân, 11 maatschappelijke organisaties die zijn verenigd in de Friese Energie Alliantie en Liander.