Kunstacademie Friesland strijkt weer neer in het schilderachtige Gaasterland

schildervakantie
schildervakantie
Foto: eigen foto

Buiten de natuur schilderen is een activiteit die veel schilders kennen en/of graag willen beoefenen. Immers, je bent buiten in de natuur en bent bezig met datgene wat je het liefst doet: kunst maken. Door de eeuwen heen zijn tekenaars en schilders altijd weer de natuur ingetrokken: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.

GAASERLAND, 06-05-2024 – “Omdat ik zelf sinds jaren schilderlessen in het mooie Gaasterland geef, heb ik dit landschap leren kennen. Ik geniet van schilderachtige coulisselandschappen, waterpartijen, rietkragen, het Ijsselmeer, open velden, boerderijen en dorpjes” (Doet Boersma). Ik ben er nog lang niet uitgekeken en je kunt steeds weer nieuwe plekken ontdekken om te shilderen.

Kunstacademie Friesland geeft plein air (= buiten de natuur schilderen) lessen op verschillende locaties, zoals Oentsjerk, Wirdum en Twijzel.  Deelnemers uit het hele land schrijven zich in en verblijven in locaties naar keuze: een hotel, B&B of camping (of heen en weer reizen naar huis). Omdat de omgeving van Rijs verrassend veelzijdig is, blijven we hier terugkomen. Bewoners kennen de schildergroepen en groeten hartelijk of komen kijken of het “al wat lijkt”.  Hotel Jans in Rijs is dagelijks de startlocatie, hier worden de gasten ’s morgens met koffie en thee ontvangen. Daarna kiezen we een te schilderen plek in de omgeving. Tussen de middag wordt bij Jans de lunch verzorgd en ’s middags gaan we weer op stap naar de volgende schilderplek. Op deze manier leren deelnemers verschillende landschappen te schilderen. Deze ‘formule’ hanteren we op alle locaties, al meer dan 30 jaar lang.

OPROEP

De afgelopen jaren waren er altijd bewoners die onderdak verleenden aan de schilders bij regen. Rond Rijs hebben we al mooie afdaken gezien, misschien zijn er stallen, waar je vanuit de stal zicht hebt op het landschap? “Ha jo in skuorre as ôfdak mei útsicht op it lân(skip) wêr’t wy sitte kinne te skilderjen (maksimaal 10 minsken) op maksimaal 5 minuten riden fanôf Hotel jans? Dan hear ik dat graach: [email protected] as 0582136542.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen