De Fryske Marren in top 3 sportiefste gemeenten in Friesland

Foto: PxHere.com

Sporten wint aan populariteit. Na een dieptepunt in de coronajaren sport nu ruim 6 op de 10 Nederlanders minstens één keer per week. Het gebruik van digitale tools bij het sporten groeit daarbij explosief. Van alle Nederlanders zijn de inwoners van gemeente Wageningen het sportiefst.

LEEUWARDEN, 13-10-2023 – Dit blijkt uit recent onderzoek van FBTO naar de sportiviteit van Nederlanders. Ruim 60% van de Nederlanders sport minstens een keer in de week. Na een dieptepunt in 2021 (54%) sporten we elk jaar meer. Het pre-corona niveau van 2019 (66,5%) halen we nog niet. Het gebruik van digitale tools bij het sporten, zoals apps, trackers en video’s, wint de laatste jaren enorm aan populariteit.

Meer gebruik van apps en video’s

Apps, trackers en video’s worden onder sporters steeds populairder om progressie te meten, door te leren of om activiteiten te tracken. 63% van alle sporters gebruikt digitale tools om de progressie te meten. In 2016 was dit nog 39%. Vooral de duursporters (wielrenners, hardlopers, wandelaars) zijn digitaal actief, 83% van hen maakt gebruik van 1 of meer apps.

Wageningen is de sportiefste gemeente van Nederland

Binnen Nederland blijkt Wageningen de sportiefste gemeente. De Gelderse gemeente valt op door het hoge aantal inwoners dat wekelijks minimaal één keer sport (64%). Verder is er een ruime keuze aan sportclubs en hebben veel inwoners hier een lidmaatschap. Bovendien scoort Wageningen bovengemiddeld op het gebied van fietsgebruik.

Dit is de top 5 van de sportiefste gemeenten van Nederland:

  1. Wageningen (Gelderland)
  2. Oegstgeest (Zuid-Holland)
  3. Heemstede (Noord-Holland)
  4. Groningen (Groningen)
  5. Oldenzaal (Overijssel)

Friesland

Dit zijn de sportiefste gemeenten in Friesland

Heerenveen is de sportiefste gemeente van Friesland. Ten opzichte van de andere gemeenten in de provincie wonen hier veel inwoners die minimaal 1 keer per week sporten. Ook is er een ruim aanbod aan sportclubs én hebben veel inwoners een sportabonnement.

De top 5 sportiefste gemeenten in de provincie:

  1. Heerenveen
  2. Súdwest-Fryslân
  3. De Fryske Marren
  4. Smallingerland
  5. Leeuwarden

Noardeast-Fryslân komt van alle Friese gemeenten als minst sportief uit de bus: hier is nog een inhaalslag te maken.

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente en in de rest van Nederland? Lees het hele op de onderzoekspagina:

https://www.fbto.nl/verzekeringen/berichten/sportiefste-gemeente-van-nederland

De inwoners van het Limburgse Kerkrade scoren het laagst op sportief gebied. Zo sporten relatief weinig inwoners minimaal één keer per week (39%). Ook wordt er in de gemeente relatief weinig gefietst.

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.fbto.nl/verzekeringen/berichten/sportiefste-gemeente-van-nederland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen