Bijna twee op de drie Friese zwembaden hebben kledingvoorschriften

zwembad
zwembad
Foto: parelprojecten.nl

Neem jij het liefst een duik in een nietsverhullende stringbikini, een niet-officiële boerkini of met een onderbroek onder je zwembroek? Deze soorten badkleding zijn niet in elk zwembad in Friesland toegestaan.

LANDELIJK, 22-08-2023 – 61,8% van de Friese zwembaden heeft in hun digitale huisregels kledingvoorschriften opgenomen, waarin bezoekers wordt verplicht zwemkleding te dragen. Dit blijkt uit onderzoek van online stijlgids Dresscode.nl.

Maar wat wordt er verstaan onder ‘geschikte’ zwemkleding? Hier denkt niet iedereen hetzelfde over. Volgens sommigen valt nietsverhullende of juist gezichts- en lichaamsbedekkende zwemkleding hier niet onder, terwijl anderen dit juist als geschikt beschouwen.

Om discussie te voorkomen, benoemt 5,9% van de Friese zwembaden nadrukkelijk in de voorschriften dat het dragen van zulke zwemkleding niet (of soms juist wel) is toegestaan, of enkel in aangepaste vorm.

Nietsverhullende bikini’s niet altijd geaccepteerd

In Friesland vermeldt een even groot aantal (5,9%) van de zwembaden specifieke voorschriften op hun website rondom het dragen van een string. Waar strings niet zijn toegestaan, mogen vrouwen vaak ook niet zonder topje zwemmen of zonnen.

In Friesland zijn er daarmee relatief gezien minder vaak regels voor schaarse badkleding dan landelijk, waar het gemiddeld om 12% van de zwembaden gaat. In acht andere provincies ligt het percentage hoger dan in Noord-Holland, waaronder Noord-Brabant (29,4%), Gelderland (21,7%) en Utrecht (12,5%).

Regels rondom religieuze zwemkleding

Hoewel nergens boerkini’s helemaal zijn verboden, stelt 4,5% van de zwembaden in ons land specifieke eisen aan het type boerkini dat gedragen mag worden. Vrouwen mogen hier alleen in een ‘officiële boerkini’ zwemmen, gemaakt van zwemstof zoals Lycra.

In Friesland is er echter geen enkel zwembad dat dit nadrukkelijk benoemt in het kledingvoorschrift. In Gelderland hanteren juist de meeste zwembaden (10,1%) regels rondom dit soort religieuze kledingstukken.

Ondergoed onder zwemkleding beschouwd als onhygiënisch

Misschien herken je het wel: zwemmers die een onderbroek onder hun zwembroek dragen. Vaak omdat zwembroeken los zitten, maar soms ook voor het ‘hippe’ randje dat boven de zwembroek uit steekt. Echter vindt niet iedereen dit hygiënisch, waardoor het dragen van een onderbroek in 2,9% van alle Friese zwembaden expliciet niet is toegestaan. Dit is lager dan het landelijk gemiddelde van 4,7%.

Benieuwd hoeveel zwembaden in de rest van Nederland kledingvoorschriften hanteren? En wat wel en niet wordt geaccepteerd? Dit en meer vind je in het onderzoeksverslag: https://www.dresscode.nl/kledingvoorschriften-in-zwembaden-wat-mag-wel-en-wat-niet/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen