Zwemwaterseizoen Fryslân geopend met duik van waterglijbaan in Heeg

26 mei , 20:20 Nieuws
img 0446
Met een duik vanaf de waterglijbaan openden kinderen uit Heeg het zwemwaterseizoen in Fryslân. Ze deden dat in aanwezigheid van gedeputeerde Friso Douwstra en Monique Plantinga, DB-lid van Wetterskip Fryslân.
HEEG, 26-05-2024 - Ieder jaar wijst de provincie Fryslân officiële zwemwaterlocaties aan. In opdracht van de provincie controleren Wetterskip Fryslân en FUMO de zwemwaterlocaties in het zwemseizoen tussen 1 mei en 1 oktober.
Wetterskip Fryslân meet op 34 officiële zwemwaterlocaties de kwaliteit van het water. Voor de overige zwemwateren (IJsselmeer, Waddenzee en Noordzee) is Rijkswaterstaat verantwoordelijk. Nieuw dit jaar is dat Wetterskip Fryslân de locaties heeft onderzocht op aanwezigheid van PFAS. Hiervoor is begin dit jaar een advieswaarde PFAS in zwemwateren door het RIVM opgesteld. De eerste meting gaf aan dat op alle 34 zwemwaterlocaties de aanwezige PFAS concentraties (ruim) onder deze advieswaarde liggen.
De FUMO controleert de hygiëne en veiligheid van zwemwaterlocaties en verzorgt de communicatie over eventuele maatregelen.
Op de website zwemwater.nl staan alle officiële zwemwaterlocaties in Nederland. Hier wordt de veiligheid en waterkwaliteit van het zwemwater gewaarborgd. Deze plekken zijn ideaal voor een frisse duik in open water. Actuele informatie is te vinden op de informatieborden bij de zwemwaterlocaties.
Wetterskip Fryslân, FUMO en provincie Fryslân spannen zich samen in om de algemene waterkwaliteit in Fryslân te blijven verbeteren, zodat het zwemplezier in het buitenwater groot blijft.