Provincie wil geld Regio Deal beschikbaar houden

01 okt , 19:56 Nieuws
wad n wandeling 20 mei 2021 peasens 014
Het beëindigen van een actieve bijdrage van de provincie Fryslân aan het project Holwerd aan Zee en het beschikbaar houden van het geld voor de Regio Deal. Dat zijn de voorstellen die Gedeputeerde Staten van Fryslân voorlegt aan Provinciale Staten.
Op 12 juni 2024 heeft de stuurgroep Holwerd aan Zee unaniem besloten dat het project Holwerd aan Zee niet haalbaar is. Er is, onder andere, geen zicht op voldoende middelen om het project te bekostigen. Daarnaast is geen partij bereid om het eigendom, beheer en onderhoud op zich te nemen. Dit unanieme besluit van de stuurgroep kon eerder al rekenen op de steun van Gedeputeerde Staten. Zij adviseren nu aan Provinciale Staten de actieve provinciale bijdrage aan het project te beëindigen en het geld voor de regio beschikbaar te houden.
Geld in gebied houden
In 2018 heeft het Rijk in totaal 25 miljoen euro uitgetrokken voor de Regio Deal Noord Oost Friesland. De provincie Fryslân koppelde een cofinanciering aan deze Regio Deal. Hiervan is nog 9 miljoen euro beschikbaar. Omdat er nog steeds een sociaal-economische en ecologische opgave voor de brede regio ligt, hoopt Gedeputeerde Staten met dit voorstel het geld hiervoor beschikbaar te houden. Over de exacte invulling wil Gedeputeerde Staten in gesprek met de Regiodealpartners.
“Er liggen grote kansen voor de brede regio. Om deze kansen te verzilveren willen we het Regio Deal geld graag beschikbaar houden om de opgaven te realiseren. Op deze manier kunnen wij een impuls aan de gehele waddenregio geven,” aldus gedeputeerde Sijbe Knol.
Provinciale Staten neemt dit najaar een besluit over de voorstellen.