Grotere schepen weer toegestaan naar Heerenveen

12 jul 2022, 20:21 Nieuws
vaarweg terherne
Overmaatse schepen mogen weer varen op de vaarweg naar Heerenveen. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Ruim een jaar eerder hadden Gedeputeerde Staten op verzoek van Provinciale Staten besloten dit formaat schepen niet meer toe te staan op diezelfde vaarweg. Dat besluit is hiermee teruggedraaid.
HEERENVEEN, 12-07-2022 - Het varen met dergelijke schepen tussen Heerenveen en Terherne zou ongewenste gevolgen hebben voor de veiligheid op het water, oevers en binnenhavens. Provinciale Staten hebben het besluit om grote schepen op die vaarweg niet toe te staan meerdere keren bevestigd. Naar aanleiding van deze besluiten hebben Gedeputeerde Staten vier aanvragen voor ontheffingen geweigerd. Tegen deze weigeringen zijn bezwaren gemaakt.
Volgens de provinciale adviescommissie voor bezwaar- en beroepsschriften en klachten, die dit jaar deze bezwaren inhoudelijk behandeld hebben, zijn de besluiten onvoldoende gemotiveerd en zijn de feiten en belangen niet voldoende inzichtelijk gemaakt. Gedeputeerde Staten geeft gehoor aan het advies van de commissie om de besluiten te herroepen. Klasse Va-schepen kunnen daarom vanaf 19 juli 2022 weer een ontheffing krijgen voor de route Terherne-Heerenveen.
"Wat we al verwachtten is bewaarheid: er zijn op dit moment geen doorslaggevende redenen voor een vaarverbod voor deze schepen. We zullen ze daarom weer toelaten. En ik ben ervan overtuigd dat dit op een verantwoorde manier ook echt veilig kan", zegt Avine Fokkens-Kelder.