Gemeente en provincie ondertekenen Samenwerkingsagenda Leeuwarden-Fryslân 2030

07 mrt 2023, 20:23 Nieuws
poepjes en kuiken zetten handtekening
eigen foto
Gedeputeerde Staten van Fryslân en het college van Burgemeester en Wethouders van Leeuwarden hebben op 7 maart 2023 een intentieverklaring ondertekend om de contouren uit de Samenwerkingsagenda Leeuwarden-Fryslân 2030 uit te werken in concrete afspraken, projecten en doelen.
LEEUWARDEN, 07-03-2023 - Eind 2023 zullen ze de uiteindelijke afspraken vaststellen. De gemeente Leeuwarden en Provincie Fryslân kennen een lange geschiedenis van samenwerking. De samenleving verandert snel en dat brengt gezamenlijke uitdagingen en opgaven met zich mee. Daarom werken beide overheden aan nieuwe samenwerkingsafspraken. De contouren voor het samenwerken in de komende jaren staan in het document Samenwerkingsagenda Fryslân-Leeuwarden 2030.
Icoonprojecten en samenwerkingsthema’s
Tot 2030 willen provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden samen, en samen met vele partners, de schouders zetten onder zes zogeheten icoonprojecten en thema’s die de inwoners van stad én regio ten goede komen. Want samen hebben Provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden de slagkracht om grote projecten en opgaven tot een succes te maken.
De genoemde projecten zijn divers van karakter;
  • Spoorzone , grootschalige stedelijke en infrastructurele ontwikkelingen rond het spoor, van het knooppunt Werpsterhoeke via het hoofdstation tot de oostkant van de stad.
  • Kennisinfrastructuur , versterking van het kennisklimaat en de kenniseconomie in Fryslân rondom Wetsus, Dairy Campus, Campus Fryslân en de hogescholen.
  • Culturele infrastructuur, uitbouwen van de kracht en uitstraling van de culturele sector .
  • Digitalisering, samenwerking in digitalisering om de Friese samenleving op het terrein van data en dienstverlening goed van dienst te kunnen zijn.
  • Greidhoeke plus, samen met alle betrokkenen zoeken naar een goede balans tussen landschap en landbouw, met versterking van het greidelânskip en een goede toekomst voor agrarische ondernemers.
  • Leeuwarden Oost, werken aan de kwaliteit van het woningbestand en de verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in dit gebied.