In deze Friese gemeente vinden meeste schuurinbraken plaats

Dief
Dief
Foto: Kris van Pixabay

Elektrische fietsen, luxe barbecues en duur gereedschap: inbrekers slaan graag toe in schuren, garages en bijgebouwen. Vorig jaar werden in Friesland 307 meldingen gedaan van een schuurinbraak. Vooral in Leeuwarden sloegen dieven graag toe: de gemeente is zelfs goed voor bijna 40% van alle inbraken binnen de provincie. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Politie en het CBS.

FRYSLAN, 08-05-2024 – Ten opzichte van andere provincies valt het in Friesland nog mee. Alleen in Flevoland (165) en in Zeeland (126) werden er minder schuurinbraken gemeld. Ter vergelijking: alleen al in de gemeente Rotterdam ging het om 587 incidenten in één jaar tijd.

“Het is belangrijk om ook schuren en garages goed af te sluiten met fatsoenlijke sloten. Elektrische fietsen en bijvoorbeeld een Green Egg barbecue zijn dure spullen. Verzekeraars vergoeden ook alleen als de ruimte goed is afgesloten. Als de schuurdeur gewoon open stond, geldt de dekking niet”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

Hier meeste kans op een schuurinbraak

In absolute aantallen vonden in 2023 de meeste schuurinbraken plaats in Leeuwarden (117), gevolgd door Heerenveen (48) en Súdwest-Fryslân (25).

Van alle 16 gemeenten met minstens 10 inbraken worden in Heerenveen (relatief gezien) de meeste schuurinbraken gemeld. Hier vinden per 1.000 woningen 2 inbraken plaats. Dit aantal ligt 1,5 keer hoger dan het landelijke gemiddelde (1,33 per 1.000 woningen). De top 3 gemeenten in Friesland met de grootste kans op een schuurinbraak is als volgt:

  1. Heerenveen: 2 schuurinbraken per 1.000 woningen
  2. Leeuwarden: 1,8 schuurinbraken per 1.000 woningen
  3. Achtkarspelen: 1,2 schuurinbraken per 1.000 woningen

“Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie,” zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Hier lees je alle informatie over het onderzoek: https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/stijging-schuurinbraken-2023

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen