Nieuwe gebiedscommissie aan de slag met gebiedsplan Idzegea

Veenweide (archieffoto)
Veenweide (archieffoto)
Foto: Provincie Fryslân

Met de installatie van een gebiedscommissie geven Gedeputeerde Staten op 21 november het startsein voor het maken van een breed gedragen gebiedsplan voor Idzegea, een van de ontwikkelgebieden uit het Veenweideprogramma 2021-2030.

De gebiedscommissie bestaat uit lokale vertegenwoordigers vanuit de landbouw, natuur & milieu, agrarisch natuur- en landschapsbeheer, recreatie en inwoners. Onafhankelijk voorzitter is Maaike Prins. Het project is een samenwerking tussen de gemeente Súdwest-Fryslân, Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân.

Een nieuw perspectief

Een nieuw perspectief is nodig voor het gebied, omdat door het lage waterpeil de bodem daalt en er bij veenoxidatie veel CO2 vrijkomt. Ook zijn er in Idzegea kansen om invulling te geven aan het Aanvalsplan Grutto en het versterken van de leefbaarheid. Uitgangspunt is dat het waterpeil omhoog moet, terwijl er tegelijkertijd perspectief blijft en ontwikkeld wordt voor de landbouw. In Idzegea wordt al langere tijd, samen met boeren en bewoners, geëxperimenteerd met hogere grondwaterpeilen.

Wethouder Henk de Boer, gedeputeerde Friso Douwstra en dagelijks bestuurslid Gerben de Boer zijn de bestuurlijk opdrachtgevers. Gedeputeerde Douwstra is ervan overtuigd dat met de kennis en inzet van de verschillende deelnemers een goed en uitvoerbaar plan ontwikkeld kan worden: “Lokale ondernemers, boeren, bewoners en betrokkenen hebben de creativiteit en betrokkenheid die essentieel is voor een haalbaar plan.” Wethouder Henk de Boer vult aan: “Het is heel belangrijk dat ook de landbouw de opgaves zelf mee oppakt in het gebied en met hun eigen ervaring en ondernemerschap richting geeft aan de toekomst van het gebied.” DB- lid Gerben de Boer: “De komende jaren hebben we een belangrijke opgave in het klimaatbestendig maken van onze watersystemen. Het mooie van een gebiedsproces is, dat meerdere opgaven tegelijk opgepakt kunnen worden en elkaar versterken.”

Belangrijk is dat er een toekomstplan komt waarin alle partijen zich kunnen herkennen. Er is ruimte om initiatieven vanuit de omgeving die het gebied versterken, in het plan mee te nemen. Het plangebied Idzegea ligt in het merengebied in Súdwest-Fryslân en omvat de dorpen Oudega, Heeg en Gaastmeer. Het gebied is ongeveer 2500 hectare groot en telt 55 boerenbedrijven. De bodem bestaat uit een dikke laag veen. De waterrijke omgeving is populair bij toeristen en geldt ook als een belangrijk weidevogelgebied.

 

Contact

Mensen die iets willen weten over of bijdragen aan het proces, kunnen contact opnemen via ons e-mailadres: [email protected].

Meer informatie over het veenweideprogramma staat op www.veenweidefryslan.frl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen