Onderzoek: de populairste Nederlandse liedjes in streektaal of dialect

Foto: Preply
‘Oerend Hard’ van de Achterhoekse band Normaal is het populairste nummer gezongen in een Nederlandse streektaal of dialect. Dit komt naar voren uit een analyse van Preply. ‘Deurdonderen’ van diezelfde band staat op de vijfde plaats in de lijst met de veertig meest gestreamde nummer in een Nederlands dialect.
LANDELIJK, 21-11-2023 – Het online talenplatform maakte een ranglijst van de meest beluisterde liedjes in streektaal of dialect. De ranglijst is tot stand gekomen op basis van het aantal streams op Spotify. Het nummer ‘Oerend Hard’ is op het streamingsplatform bijna vijftien miljoen keer afgespeeld en staat bovenaan de lijst. ‘Wer Bisto’ van Twarres staat met bijna 12,5 miljoen streams op de tweede plek, op korte afstand gevolgd door ‘Bestel Mar’ van Rowwen Hèze.
Limburgs boven het Achterhoeks
De zuidelijke trots van Limburgers is terug te zien in de ranglijst. Maar liefst twaalf van de nummers uit de top-40 zijn in het Limburgs gezongen. Drents en Achterhoeks volgen met negen liedjes op de tweede plek.
Bezongen in het lied
Daarnaast zijn er tientallen liedjes geschreven over steden, dorpen, streken of provincies. Maar welke zijn nou het meest beluisterd? ‘Zoutelande’ van de Zeeuwse band BLØF over de gelijknamige plaats heeft al ruim 76 miljoen streams op Spotify en staat hiermee bovenaan. ‘De Overkant’ over de Achterhoek van Snelle en Suzan & Freek staat met bijna zestig miljoen streams op de tweede plek, voor ‘Lil Craney’ van Kraantje Pappie over zijn woonplaats Groningen.
De hele top-40 met populairste liedjes in streektaal of dialect zien? Kijk dan hier!
___________________________________________________________________
Verantwoording onderzoek
De ranglijst is gebaseerd op het aantal streams op Spotify. Deze zijn verzameld in de tweede week van november.
Over Preply
Preply is een e-learningplatform voor het leren van talen. Het van origine Oekraïense bedrijf heeft werknemers in 30 landen in Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Preply beschikt momenteel over ruim 32.000 ervaren docenten van over de hele wereld.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen