Gysbert Japicxpriis 2023 uitgereikt aan Jetske Bilker

Gysbert Japicxpriis 2023
Gysbert Japicxpriis 2023
Foto: Provincie Fryslân

Op zaterdag 14 oktober werd de Gysbert Japicxpriis, de belangrijkste provinciale prijs voor Friese literatuur, uitgereikt aan Jetske Bilker. Ze kreeg de prijs voor haar roman ‘Spegel en sonde’ met als thema dementie. De prijs werd overhandigd door taalgedeputeerde Eke Folkerts.

BOLSWARD, 15-10-2023 – De uitreiking vond plaats in de Martinikerk in Bolsward, de geboorteplaats van de dichter en schrijver Gysbert Japicx. De winnares ontving een oorkonde, 10.000 euro en 5.000 euro om het werk te laten vertalen. Gedeputeerde Folkerts sprak tijdens de uitreiking lovend over het boek. Volgens haar “krûpt it ferhaal je ûnder de hûd op in ûngemaklike wize. It skuorret. In boek wat dat berikke kin, is in hiel goed boek.”

De Lytse Gysbert Japicxpriis werd deze middag ook uitgereikt en ging naar de 11-jarige Sytze de Haas uit Jorwert. Deze prijs is bedoeld voor het beste Friese gedicht geschreven door leerlingen uit groepen 7 en 8 van basisscholen in Fryslân. De prijs werd overhandigd door wethouder Petra van den Akker van de gemeente Súdwest-Fryslân. Sytze ontving De Gouden Fear en een oorkonde, en hij mocht, net als Jetske Bilker, zijn handtekening zetten op een speciaal bord in het Gysbert Japicxhûs, het geboortehuis van Gysbert Japicx.

Gysbert Japicxpriis

De Gysbert Japicxpriis is de hoogste literaire onderscheiding voor oorspronkelijk Fries literair werk en wordt sinds 1947 uitgereikt. De prijs wordt toegekend door Gedeputeerde Staten van Fryslân, die advies krijgen van een adviescommissie. Deze tweejaarlijkse prijs is afwisselend voor Fries proza en poëzie en is genoemd naar Gysbert Japicx (1603-1666), die wordt beschouwd als de grondlegger van het Fries als moderne geschreven taal. De adviescommissie voor deze 38e editie bestond uit Jelma Knol, Rieuwert Krol en Jarich Hoekstra, zij beoordeelden ongeveer 75 boeken met proza uit de periode 2019-2022.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen