Friezen hebben meeste privacy van alle Nederlanders

Foto: Pexels - Photomix Company

Anno 2023 volgen beveiligingscamera’s bijna elke stap die je zet. Gemiddeld vind je in Nederland 9,3 geregistreerde camera’s per km² landoppervlakte. In Friesland ligt dit aantal echter een stuk lager: 2,8 camera’s per km². Dit is het laagste aantal van alle Nederlandse provincies. Wel zijn er grote lokale verschillen.

FRYSLAN, 13-06-2023 – Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl op basis van politiecijfers uit de database ‘Camera in Beeld’.

Grote verschillen per Friese gemeente
Per Friese gemeente zijn er grote verschillen. Op Terschelling ligt de camera-dichtheid een stuk dichter bij het landelijk gemiddelde. Per km² zijn hier ruim drie keer zoveel camera’s dan gemiddeld in de provincie. De top 5 Friese gemeenten met de hoogste camera-dichtheid is als volgt:

  1. Terschelling (9,1 beveiligingscamera’s per km²)
  2. Leeuwarden (8,7 beveiligingscamera’s per km²)
  3. Harlingen (7,6 beveiligingscamera’s per km²)
  4. Smallingerland (6,1 beveiligingscamera’s per km²)
  5. Heerenveen (4,4 beveiligingscamera’s per km²)

Schiermonnikoog is de Friese gemeente met de laagste camera-dichtheid: slechts 0,1 per km². De gemeente komt hiermee zelfs landelijk op de laatste plek.

Benieuwd naar de camera-dichtheid in jouw gemeente? Deze vind je op de onderzoekspagina: https://www.vpngids.nl/onderzoek/onderzoek-2023-momenteel-313354-beveiligingscameras-in-nederland.

Meeste beveiligingscamera’s in Leeuwarden
In heel Friesland staan momenteel 9.273 beveiligingscamera’s geregistreerd. Deze zijn geplaatst door zowel de overheid (128) als particulieren (1.568) en bedrijven (7.577).

In Leeuwarden staan de meeste beveiligingscamera’s geregistreerd: 2.075 stuks in totaal. Hierna volgen Súdwest-Fryslân (1.430), Heerenveen (831) en Terschelling (793).

Schiermonnikoog staat onderaan de lijst met in totaal drie beveiligingscamera’s in de hele gemeente, gevolgd door Vlieland (79), Dantumadiel (92) en Ameland (124).

Het daadwerkelijke aantal camera’s ligt naar alle waarschijnlijkheid hoger, doordat een deel van de particulieren en bedrijven hun camera eind vorig jaar niet opnieuw geregistreerd heeft via DigiD, terwijl de politie dit wel had verzocht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen