Kunst en Friese gedichten fietsroute

fietsen
fietsen
Foto: parelprojecten.nl

Op 2 juni opent Lutz Jacobi de mini-expositie ‘IIsbaan yn ‘e maaitiid’ in het stadskantoor Leeuwarden. Het is daarmee ook de opening van de nieuwe kunst- fietsroute langs 12 ijsbanen. Lutz is voorzitter van ‘Fietsplatform Nederland’.

LEEUWARDEN, 24-05-2023 – Een organisatie die de belangen van de recreatieve fietser behartigt. Een nieuwe fietsroute rond het thema IJsbanen sluit daarbij goed aan. De expositie blijft de hele maand juni zichtbaar en de routes vind je in het gratis boekje ‘Isbaan yn ‘e maaitiid’ en online via www.iisbaankeunstrute.frl.

Gedichten, schilderijen, foto’s

Drie fietsroutes van respectievelijk 98 kilometer, 68 kilometer en 56 kilometer, leiden je langs 12 ijsbanen in Fryslân. Bij de ijsbanen staan borden met Fryske of streektaal gedichten, schilderijen en foto’s. De borden zijn voorzien van een QR-code die linkt naar de dichter die het gedicht in het Fries of de streektaal voordraagt. Bijzonder is dat één van de gedichten ook in gebarentaal wordt voorgedragen. Naast de 12 ijsbanen langs de routes, zijn er nog drie zichtlocaties. De ijsbanen van Wijckel, Hindeloopen en Vlieland zijn geen onderdeel van een fietsroute maar ze zijn wel voorzien van een gedicht, schilderij en foto. De borden blijven staan tot 1 november 2023.

Gratis boekje

Informatie over de routes is verzameld in het boekje ‘IIsbaan yn ‘e maaitiid’. Het boekje opent met een voorwoord van de Kommissaris fan de Kening Drs. A.A.M. Brok. Kommissaris Brok verwoord daarin goed de vanzelfsprekendheid van Fryslân en schaatsen. Maar wát als de ijsbaan is drooggevallen in de ‘maaitiid’? Ze zijn de inspiratie voor Friese dichters en kunstenaars en het thema van de routes geworden. Het boekje is gratis verkrijgbaar bij de o.a. Toeristische Informatie Punten en fietsverhuurders.

Geschiedenis

In 2020 werd het kunstboek ‘IIsbaan yn ‘e maaitiid’ uitgegeven. Exposities waren al gepland totdat de Coronapandemie alle geplande acties stillegde. Het is de basis geworden voor deze nieuwe insteek en uitbreiding met fietsroutes. Ten opzichte van het kunstboek zijn er gedichten en kunstwerken aan toegevoegd.

Zichtbaarheid Fries in openbare ruimte

De fietsroutes met de borden en het boekje zijn mogelijk gemaakt door Provincie Fryslân. Het draagt bij aan het doel om de Friese taal en streektalen meer zichtbaar te maken in de openbare ruimte. Het gedicht in gebarentaal versterkt de zichtbaarheid van ook die unieke taal. Drie taalgebieden samen: het Fries, de Friese streektalen en gebarentaal.

Zie ook: www.iisbaankeunstrute.frl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen