Cursus Meetnet Nestkaarten: merelnesten en andere struikbroeders

Foto: freepik

De cursus wordt op 21 en 22 april gegeven en bestaat uit een voorbereidende, digitale avond en een cursusdag nabij Nijmegen waarbij de theorie van het nesten zoeken en invoeren van gegevens wordt besproken. Op de cursusdag gaan we in kleine groepen het veld in om ervaring op te doen met het zoeken naar nesten.

Na afloop van de cursus kun je zelfstandig en op een veilige manier zoeken naar nesten. Je weet hoe je jouw waarnemingen bij het nest kan invoeren in de app AviNest, zodat jouw gegevens gebruikt kunnen worden voor onderzoek naar de broedprestaties van de Merel en andere vogels die in struiken broeden.

Zorgvuldig nestonderzoek
De cursus is geschikt voor vogelaars die op een zorgvuldige manier nesten willen zoeken en de gegevens ook administratief goed willen verwerken voor het landelijke Meetnet Nestkaarten. We verwachten van deelnemers dat ze zelf meerdere (merel)nesten gaan volgen in 2023 en hopelijk ook daarna nog. Gegevens die worden verzameld via Meetnet Nestkaarten zijn van grote waarde en kunnen onder andere worden gebruikt voor het verklaren van populatietrends van onze broedvogels.

Registratie als nestonderzoeker
Een nest bezoeken mag niet zomaar. Wanneer nesten onzorgvuldig worden bezocht bestaat er het risico op verstoring. Als nestonderzoeker is registratie bij Sovon door middel van een registratiebewijs daarom vereist. Het is dan ook de bedoeling dat verzamelde gegevens worden ingevoerd, zodat deze gebruikt kunnen worden voor onderzoek. Tijdens de cursus leer je hoe je nesten op een veilige wijze bezoekt, zonder dat er verstoring optreedt. Ook leer je hoe je in de mobiele app AviNest (alleen beschikbaar voor Android) nestgegevens direct in het veld invoert.

Een uitdagende zoektocht
Hoewel Merels en veel andere struikbroeders algemene soorten zijn, is het vinden van hun nesten niet eenvoudig. Vogels verstoppen hun nesten vaak goed en ze zitten niet altijd op bereikbare plekken. Tijdens de cursus zal je ondervinden dat het lokaliseren van enkele nesten al een uitdagende taak is. Ook gegevens van enkele nesten leveren echter al een zeer waardevolle bijdrage aan ons onderzoek naar de reproductie van zangvogels.

Opbouw van de cursus
De cursus bestaat uit verschillende onderdelen:
•    Huiswerk: we verwachten dat de deelnemers ter voorbereiding huiswerk uitvoeren, dat met name zal bestaan uit het inlezen in nestonderzoek.
•    Digitale introductieavond via Zoom.
•    Cursusdag waarbij je onder leiding van docent Frank Majoor zelf leert om nesten in het veld op te sporen.

Planning
De digitale instructieavond via Zoom zal plaatsvinden op vrijdagavond 21 april. De cursusdag zal vervolgens op zaterdag 22 april plaatsvinden in Huis Wylerberg, Beek-Ubbergen.

Kosten
Wij vragen van deelnemers €15,- voor de aanschaf van materialen voor de cursus. Na aanmelding ontvang je een link naar de webwinkel waar de bijdrage kan worden afgerekend.

Aanmelden
Meld je voor 27 maart aan via de onderstaande knop. Er verschijnt een aanmeldingsformulier waar enkele vragen kunnen worden ingevuld. Er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers. Bij meer aanmeldingen wordt er een wachtlijst opgezet.

Vragen? 
Nog niet alles duidelijk? Stuur een mail naar cursuscoördinator Bernice Goffin.

 

Bron en aanmelden: https://sovon.nl/cursus-meetnet-nestkaarten-merelnesten-en-andere-struikbroeders

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen