Natuur/stikstofaanpak versnellen

lisdodde
lisdodde
Foto: parelprojecten.nl

“Het rapport Remkes van 5 oktober 2022: ‘Wat wel kan’ willen we in de Staten bespreken. Om te kijken hoe we de aanpak van natuurherstel en perspectief voor de landbouw in Fryslân kunnen versnellen”, zeggen de fracties van GrienLinks, PvdD, SP en D66.

FRYSLAN, 07-10-2022 – Minister van der Wal zei bij een werkbezoek aan Fryslân op 3 oktober al ‘niks te zien in de Friese stikstofaanpak‘. Hiermee doelde ze op het voornemen van Fryslân om aan 2035 als deadline vooreerst vast te houden. In het landelijke coalitieakkoord staat echter het jaartal 2030: “Als dat een feit is door een wetsaanpassing, zal ook Fryslân daarin mee moeten”. In het rapport Remkes staat ook dat het ‘voor zowel natuurherstel als voor de vergunningverlening belangrijker (is) om snel te beginnen en een stevig deel van de reductie snel te realiseren, dan om precies op het afgesproken moment het allerlaatste deel te verwezenlijken. Tegelijk leert het verleden ook dat er zonder duidelijke doelstellingen en een deadline op korte termijn, geen actie te verwachten is’.

Jochem Knol (GrienLinks) namens de vier partijen: “Het is zaak om óók in Fryslân de boel te versnellen. Voor de natuur én de boeren is duidelijkheid nodig. Dus willen we op korte termijn om de tafel om de Friese stikstofaanpak naast het rapport Remkes te leggen. Om te kijken waar we onze aanpak kunnen aanpassen”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen