Het project Eigen Warmte Balk is na het afronden van het haalbaarheidsonderzoek, in de volgende fase terechtgekomen. Alle inwoners van het dorp worden actief bij het vervolg betrokken. Met onder meer met een eigen website en een kraam op de komende Lutskedag en vrijmarkt wordt iedereen verder geïnformeerd.
BALK, 22-08-2022 - Actief meedenken kan via werkgroepen. Met het project voor en door Balksters moet het dorp in 2030 volledig aardgasvrij en CO 2 -neutraal zijn. Om Balk actief te betrekken bij de plannen heeft Eigen Warmte Balk sinds vandaag een eigen website en Facebook-pagina. Daarmee worden alle inwoners van Balk geïnformeerd over de voortgang en opgeroepen om via werkgroepen het project te ondersteunen. Verder worden er de ideeën uitgelegd om alle 1.900 woningen en 225 overige gebouwen in Balk van het aardgas af te krijgen. Eigen Warmte Balk staat vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus met een informatiekraam op de Lutskedag en de vrijmarkt om Balksters actief te betrekken. Inwoners van Balk worden uitgenodigd om langs te komen.
Tjeerd Osinga en Goffe Venema zijn de directe aanspreekpunten van Eigen Warmte Balk. Zij vertellen deze week tijdens de Lutskedag en de vrijmarkt meer over het project. Het is de bedoeling dat er binnenkort ook een fysiek informatiepunt opent. De precieze locatie wordt nog bekendgemaakt. “We willen zo goed mogelijk bereikbaar zijn voor elke inwoner van Balk”, legt projectleider Goffe Venema uit. “Dit is tenslotte een project wat we mei elkoar en foar elkoar doen. Tjeerd en ik leggen graag uit hoe je kunt bijdragen aan dit Mienskip-project. We zijn op zoek naar mensen die willen deelnemen aan onze klankbord- en werkgroepen. We gaan graag met iedereen in gesprek over de mogelijkheden.”
Bij de informatiekraam op de Lutsekdag en vrijmarkt vertellen Tjeerd en Goffe meer over hoe Balk aardgasvrij wordt. “Er is een haalbaarheidsonderzoek gedaan samen met IF Technology”, zegt Tjeerd Osinga. “Daaruit blijkt dat een groot deel van Balk op een warmtenet kan aansluiten. Voor de wijken aan de randen van Balk lijkt de inzet van warmtepompen een betere optie. We zijn nu bezig met een vervolgonderzoek om de beste opties uit te werken. Het moet voor elke inwoner haalbaar en betaalbaar worden om van het aardgas af te gaan. Eigen Warmte Balk gaat daarin adviseren en ondersteunen. We zijn vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus vanaf 10.00 uur aanwezig op de Lutskedag en de vrijmarkt. Je kunt dan al je vragen stellen en ideeën delen. Direct aanmelden om mee te helpen, kan ook. Graag zelfs!”
Alle actuele informatie en hoe inwoners van Balk kunnen meedoen, staat sinds deze week op de website www.eigenwarmtebalk.frl. “Daar geven we ook antwoord op veelgestelde vragen”, aldus Goffe. “De website actualiseren we continu. We gaan stapsgewijs uitleggen welke mogelijkheden er voor iedereen persoonlijk zijn. Die precieze informatie is er nu nog niet. Zodra de aanpak concreter wordt, gaan we hierover verder informeren. Dat doen we via de website, Facebook en via een nieuwsbrief. Via onze website kan iedereen zich voor deze nieuwsbrief inschrijven. Verder gaan we informatiebijeenkomsten houden. In oktober houden we een startbijeenkomst.”
Eigen Warmte Balk is sinds 2020 actief en begon onder de projectnaam ‘Warmtenet Balk’. Het project is een initiatief van Energie Coöperatie Gaasterland, Gemeente De Fryske Marren, woningcorporatie Dynhus, AVK Plastics, Plaatselijk Belang Balk Vooruit en ondernemingsvereniging Eigen Haard / De Stikke. Zij ondertekenden met elkaar een intentieverklaring waarin ze de ambitie vastlegden om tot een aardgasvrije en CO 2 -neutrale warmtevoorziening te komen. Uit het haalbaarheidsonderzoek bleek dat een groot deel van Balk op een warmtenet kan aansluiten. Voor de wijken aan de randen van Balk lijkt de inzet van warmtepompen een betere optie. Daarom is in juli 2022 de naam veranderd in ‘Eigen Warmte Balk’ en wordt er vervolgonderzoek gedaan.