Naaicafé ‘Winterjûnenocht’ wint LF2028-prijs

04 mrt 2022, 20:19 Nieuws
naaiatelier
Provincie Fryslan

Stifting Mei-inoar Spannum heeft met het Naaicafé ‘Winterjûnenocht’ de LF2028-prijs in de regio Noordwest-Fryslân gewonnen. Afke Wijnia en Ria de Haan ontvingen vandaag de cheque van 2028 euro uit de handen van gedeputeerde Sietske Poepjes.

NOORDWEST-FRYSLAN, 04-03-2022 - Het bedrag is een aanmoedigingsprijs die vanuit het Iepen Mienskipsfûns (IMF) in samenwerking met LF2028 is opgezet. De jury kiest na elke openingsstellingsperiode van het IMF, een winnaar uit drie genomineerde IMF-projecten per regio. Het Naaicafé is een project uit de derde openingsstellingsperiode van 2021.

Samen werken aan kostuums

Naaicafé ‘Winterjûnenocht’ is een tweewekelijkse, laagdrempelige bijeenkomst en vindt plaats in Us Gebou in Spannum. In het Naaicafé worden 65 kostuums gemaakt voor een theaterspektakel over Waling Dijkstra, een Fries schrijver en voordrachtkunstenaar uit de 19eeeuw. Het Naaicafé is toegankelijk voor een brede doelgroep, maar Stifting Mei-inoar Spannum richt zich vooral op eenzame ouderen, mensen die zelf kleding willen leren maken, sociaal geïsoleerde mensen en mensen met een minder ruim budget. Deze mensen kunnen gratis deelnemen aan de terugkomende bijeenkomsten in het café. Hier kunnen ze hun creativiteit gebruiken om van zo veel mogelijk oude materialen, nieuwe kostuums te maken. Het theaterspektakel vindt plaats in het voorjaar van 2023.

Met het organiseren van het Naaicafé hoopt de stichting de sociale cohesie in het dorp te vergroten en Waling Dijkstra in de spotlights te zetten. Hiermee willen zij bovendien kennis over de lokale geschiedenis en het historisch besef vergroten. Maar ook duurzaamheid bevorderen door het stimuleren van hergebruik van materialen.

Juryrapport

De jury is erg enthousiast over de impact van het Naaicafé. De jury noemt het ogenschijnlijk eenvoudig van opzet met een groot sociaal bereik. “Voor het Naaicafé wordt actief gezocht naar mensen die niet (meer) deelnemen aan de reguliere activiteiten in het dorp, om hun uit het sociale isolement te halen. De deelnemers leren 19e-eeuwse kostuums te maken van duurzaam hergebruik van stoffen. Daarmee leren de deelnemers nieuwe vaardigheden van elkaar en krijgen ze kennis over maken van kleding.” De jury hoopt dat mensen door het Naaicafé hun eigen passie vinden en nog meer mooie samenwerkingen gaan opzetten. Uit de geselecteerde projecten van de overige vier regio’s heeft de jury een prijswinnaar gekozen. Ook zij ontvangen een bedrag van 2028 euro. De jury bestaat uit Judith Baarsma van Keunstwurk en Immie Jonkman, directeur van Arcadia (LF2028).