DNA-onderzoek levert geen duidelijkheid op over gedode shetlandpony

04 jul 2022, 20:27 Natuur
foto dna bij12
BIJ12
Op 13 juni is in Oudehorne een shetlandpony dood aangetroffen. Op dezelfde dag heeft in opdracht van BIJ12 een taxateur DNA-monsters afgenomen bij het kadaver. Een wolvenaanval op een pony is niet eerder – bewezen – voorgekomen in Nederland. Daarom gaf de provincie Fryslân opdracht om een spoedanalyse van het DNA te laten uitvoeren.
OUDEHORLNE, 04-07-2022 - De uitkomst van het DNA-onderzoek, dat Wageningen Environmental Research (WENR) uitvoerde, levert geen resultaat op. Het is nog onduidelijk welk dier verantwoordelijk is voor de aanval.
Als de uitslag van de DNA-analyse geen informatie geeft over de diersoort die de aanval heeft gepleegd, is de kwaliteit van het afgenomen DNA vaak onvoldoende. De kwaliteit van het DNA is onder meer afhankelijk van de weersomstandigheden en de tijd dat het kadaver (onafgedekt) buiten heeft gelegen. Het is daarom van belang dat er zo snel mogelijk (binnen 24 uur) DNA wordt afgenomen.
Extra beoordeling
Bij meldingen waarbij de DNA-uitslag geen uitsluitsel geeft, voert BIJ12 een extra beoordeling uit met andere informatie die is verkregen, zoals het complete taxatierapport, foto’s en informatie van de betrokken dierenarts. Op basis daarvan kan alsnog bekeken worden welk dier (zeer) waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de aanval. Dit kan enkele weken duren.
Gedrag
Internationaal onderzoek toont aan dat wolven afhankelijk zijn van een gezonde populatie wilde hoefdieren die bestaat uit reeën, herten en zwijnen. Bij schaarste schakelt een wolf tijdelijk over op kleinere dieren, zoals knaagdieren en vogels. Bij een gebrek aan wilde prooidieren vergrijpt een wolf – in het bijzonder een zwerfwolf – zich soms ook aan landbouwhuisdieren.
De kans dat wolven paarden aanvallen is erg klein. Paarden zijn extreem defensief, vooral merries als verdedigers van hun veulens. Daarom loopt de wolf veel meer risico op verwondingen bij een paard als prooi dan bij de meeste natuurlijke prooidieren. Zelfs voor een goed georganiseerde roedel wolven.
Maatregelen
Het is belangrijk dat houders aandacht besteden aan passende beschermende maatregelen: bijvoorbeeld beschermende omheiningen en een nachtstalling. Meer informatie hierover is te lezen op de website van BIJ12 .
Ook is er sinds dit jaar een wolvenconsulent in Fryslân. Deze consulent kan houders van landbouwdieren kosteloos op maat adviseren. Zowel op afstand als op locatie. Meer informatie en contactgegevens zijn te vinden op www.fryslan.frl/wolf .
Meld (vermoedelijke) wolvenschade aan landbouwhuisdieren altijd zo spoedig mogelijk bij BIJ12 . Waarnemingen kunt u melden bij het Wolvenmeldpunt .