Friesland heeft relatief lage biodiversiteit

lisdodde
lisdodde
Foto: parelprojecten.nl

De Friese natuur heeft genoeg te bieden. In de provincie vind je namelijk zo’n 37 unieke soorten dieren, bomen, bloemen en paddenstoelen per km². Deze diversiteit aan soorten ligt 3% onder het landelijke gemiddelde van 38 unieke soorten per km². Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius op basis van ruim 75 miljoen waarnemingen van de Global Biodiversity Information Facility.

FRYSLAN, 27-01-2024 – Van vlinders tot krachtige eiken en van kleurrijke bloemen tot paddenstoelen: Friesland biedt een diversiteit aan flora en fauna. Om de hoeveelheid soorten op gemeentelijk niveau te vergelijken, is ook het aantal geregistreerde unieke soorten van de afgelopen 70 jaar per km² in een gemeente berekend.

Friese gemeenten met de hoogste biodiversiteit
De Friese gemeenten met de hoogste biodiversiteit zijn Heerenveen en Terschelling. Per km² zijn hier 52 unieke soorten te vinden. De top 5 gemeenten in Friesland met de meeste verschillende dieren, planten, bomen en paddenstoelen is:

  1. Heerenveen: 52 soorten per km²
  2. Terschelling: 52 soorten per km²
  3. Weststellingwerf: 51 soorten per km²
  4. Ameland: 48 soorten per km²
  5. Smallingerland: 48 soorten per km²

Deze soorten werden het vaakst waargenomen in Friesland
Een scholekster als favoriete vogel? In Friesland heb je de grootste kans om er een te spotten. De afgelopen 70 jaar werd deze vogel hier 715.519 keer gezien: in geen enkele andere provincie lag het aantal zo hoog. Ook de buizerd (42.189) en muskusrat (42.082) worden in Friesland vaak waargenomen.

Planten die vaak gespot worden in Friesland zijn riet en fioringras. Qua paddenstoelen en schimmels doet groot dooiermos het goed in Friesland. Deze werd de afgelopen 70 jaar 1.480 keer gespot.

In Nederland staan ruim 90 vogels op de rode lijst van bedreigde soorten. Soms zijn deze toch nog gezien. Wil je zo’n weinig voorkomende vogel spotten, dan heb je binnen Friesland de meeste kans in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Meer informatie over de regionale verschillen en de meest waargenomen dieren, planten, bomen en paddenstoelen in Nederland is te vinden op deze onderzoekspagina.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen