Volgende week een gedeeltelijke zonsverduistering

Zon
Zon
Foto: parelprojecten.nl

Volgende week dinsdag, 25 oktober, gaat de zon gedeeltelijk schuil achter de maan. We spreken dan van een gedeeltelijke zonsverduistering.

LANDELIJK, 19-10-2022 – Volgens Weeronline is het hoogtepunt van de verduistering om 12.05 uur. Dan is bijna een kwart van de zon afgeschermd. De zonsverduistering duurt zo’n twee uur. De eerste waarnemingen ervan beginnen al rond 11.00 uur.

Bij een zonsverduistering lijkt het alsof er een hap uit de zon wordt genomen. De bovenkant van de zon wordt als eerst afgeschermd. Daarna beweegt die hap naar de linkerkant van de zon. De laatste keer dat we hier een gedeeltelijke zonsverduistering konden zien, was vorig jaar. Daarvoor was er in 2015 voor het laatst een gedeeltelijke verduistering.

Echte fans moeten alvast hun agenda erbij pakken. Op 12 augustus 2026 staat er namelijk een bijna volledige zonsverduistering op de planning. In delen van Noord-Spanje en IJsland is deze dan zelfs helemaal verduisterd, meldt Weeronline.

Pas op voor je ogen

Ga je kijken naar de zonsverduistering? Pas dan wel goed op voor je ogen, die moet je goed beschermen. Recht in de zon kijken kan het netvlies onherstelbaar beschadigen. Dit kan betekenen dat je blijvend blind of slechtziend wordt. Het verraderlijke is echter dat je dit niet voelt. Er zitten namelijk geen pijngevoelige zenuwen in je netvlies. Een gewone zonnebril gaat je bij een zonsverduistering niet helpen. Het wordt aangeraden om een eclipsbril te gebruiken hiervoor. Dat is een kartonnen brilletje met een speciale zonnefilterfolie.

Gebruik alleen brillen die speciaal voor de zon ontwikkeld zijn. Andere brilletjes kunnen onzichtbare maar schadelijke straling doorlaten. Denk aan infrarood en UV. Gebruik een eclipsbrilletje ook zeker niet om mee door een verrekijker of telescoop naar de zon te kijken. Door de lenzen van deze apparaten brandt de zon direct een gat in de folie en beschadig je alsnog je ogen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen