De Fryske Marren 'in basis positief' tegenover Lelylijn

25 mrt 2021, 10:24 Gemeente
railroad 163518 960 720
Pixabay.com
De Lelylijn heeft meer kans van slagen, als alle overheden in Noordoost-Nederland eraan trekken. Hoe staat gemeente De Fryske Marren ertegenover?
Toen er na decennia van afwisselend plannen maken en weer in een la stoppen, definitief een streep werd gezet door de Zuiderzeelijn, was het meteen wel duidelijk dat het weer terug zou keren.
Mede door een sterke lobby vanuit de Noordoostpolder krijgt de lijn ruim tien jaar later opnieuw aandacht. Weliswaar onder een andere naam, de Lelylijn , maar het tracé is hetzelfde. Van Lelystad, langs de A6 en de A7, naar Groningen vice versa.

Lelylijn geen doel, maar middel

Inzet is niet de Lelylijn als doel, maar als middel. De Lelylijn is een middel om de sociaal-economische ontwikkeling in de betreffende provincies een boost te geven. De treinverbinding kan de reistijd tussen Groningen en de Randstad met wel 40 minuten verkorten, schrijven de initiatiefnemers op hun website. Dat maakt het nog aantrekkelijker om hier te gaan wonen.
Om een vuist te kunnen maken, is het echter wel zaak dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Provincie Fryslân heeft alle gemeenten in de provincie daarom gevraagd welke kansen zij zien met de komst van de Lelylijn. Gemeenten in het noordoosten van de provincie hebben zich als regio al positief uitgesproken.

Ambitie topregio wonen, werken en recreëren

Wethouders van Achtkarspelen en Dantumadiel hebben vorige week hun antwoord, verwoord in 'een stevige visie' gericht op kwaliteitsverbetering en het verzilveren van kansen, aangeboden aan Gedeputeerde Staten.
Wethouder Gerben Wiersma van Dantumadiel: “Onze regio biedt bij uitstek de ruimte om in te spelen op de toenemende woningbehoefte, maar ook de ruimte en de natuurlijke omgeving die de meerwaarde aan wonen in het noorden geeft”.
Burgemeester Oebele Brouwer, Achtkarspelen: “We moeten omarmen wat we al hebben: we zijn een regio van trochpakkers, het is hier goed wonen en leven in een prachtige omgeving. Het gaat er nu om dat we deze kwaliteiten de komende jaren versterken. De komst van de Lelylijn kan een extra impuls geven om van krimpregio naar topregio te groeien.”

De Fryske Marren 'in basis positief'

Gemeente De Fryske Marren reageert desgevraagd: "Wij staan in de basis positief tegenover de komst van een Lelylijn. Wij denken dat de Lelylijn een bijdrage kan leveren aan de brede welvaart in Noord-Nederland, dus ook in De Fryske Marren.
Met de komst van de Lelylijn kunnen we de Randstad helpen hun opgave voor voldoende woningen te realiseren. Naast mogelijkheden om te wonen, werken en recreëren, biedt de Lelylijn kansen om de werkgelegenheid in het Noorden te verhogen. Het is een uitdaging om hierin de juiste balans te blijven houden tussen verstedelijking, natuur en landschappelijke kwaliteit".