Pleziervaart bezorgt brandweer Echten drukke dag

De lekkende accu's zijn uit het schip gehaald.
De lekkende accu's zijn uit het schip gehaald.
Foto: Facebook: Brandweer Echten

De recreatievaart heeft de brandweer van Echten een drukke dag bezorgd. Vier keer in 24 uur, zo meldt de blusgroep op Facebook. Er was ook sprake van een hachelijke situatie.

ECHTEN, 10-08-2021 – Zondag 8 augustus om 13.30 werd de blusgroep samen met de brandweer van Langweer opgeroepen voor een schip in problemen dat aan de Tsjûkepolle lag afgemeerd. Het 10 meter lange schip had zo’n 30 cm water in de boot staan en de opvarenden wisten niet waar het vandaan kwam.

De brandweer ontdekte als snel dat het de hoge golven waren die water achterop het plateau gooide. Hier zat een luik dat niet goed dicht kon, waardoor het water zo naar binnen kon sijpelen. De brandweer heeft het schip leeggepompt en naar de andere kant van het eiland gebracht.

Beenbreuk

Tijdens het aanvaren wenkten opvarenden van een ander schip dat bij de polle lag, dat zij een opvarende hadden met een gebroken been. Deze is, na hulp aan het schip dat water maakte, naar Vierhuis gebracht waar de ambulance al klaarstond.

‘Rotte eieren’-lucht

De volgende morgen om 9 uur werd de blusgroep opgepiept om een meting te verrichten op een huurboot die lag afgemeerd in de haven De Meerkoet in Echtenerbrug. De opvarenden roken een ‘rotte eieren’-lucht en vertrouwden het niet.

Zoals de brandweer vermoedde was de stank afkomstig van accu’s onder in het schip. Twee accu’s hadden een dermate hoge temperatuur dat er sprake was van een levensgevaarlijke situatie. Er werd H2S-gas (waterstofsulfide) gemeten in het schip.

Na het ventileren heeft de brandweer de accu’s losgekoppeld en op de wal geplaatst. “De opvarenden klaagden over beroerdheid. Met het dodelijke incident in Bolsward in het achterhoofd, beseffen we maar al te goed dat dit heel anders had kunnen aflopen”, aldus de brandweer op Facebook.

Afgesleept

Maandag aan het eind van de ochtend werd blusgroep Echten opgeroepen voor een schip in problemen. Het schip lag twee kilometer uit de wal vanaf Echtenerbrug. Het is door blusboot afgesleept naar Echtenerbrug.

Aan het begin van de middag werd de brandweer gealarmeerd een scheepsbrand op het eiland Marchjepolle. De opvarenden probeerden de brand zelf te blussen, maar één persoon ademde hierbij rook en poeder in. De opvarende is ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis.

De brandweer van Langweer heeft een nacontrole gedaan op het schip, waarna de brandweer van Echten het defecte schip heeft afgesleept naar Echtenerbrug.

Bron: Facebook @Brandweer Echten

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen