Friese gemeenten beantwoorden vragen per mail sneller

13 jun , 23:33 Nieuws
unnamed 83
Gemeenten in Friesland beantwoorden vragen via e-mail sneller dan vorig jaar. Dit blijkt uit het jaarlijks van klantcontactbeheerder Pricon, waarbij alle gemeenten onlangs zijn benaderd met een eenvoudige vraag.
FRYSLAN, 13-06-2024 - 94 procent van Friese gemeenten geeft dit jaar op tijd antwoord op een eenvoudige vraag. Vorig jaar bedroeg dit percentage slechts 67 procent. Hiermee presteert de provincie dit jaar boven het landelijk gemiddelde. Alleen de gemeenten in de provincie Flevoland doen het dit jaar beter. In de e-mailgedragslijn voor overheden is bepaald dat gemeenten binnen twee werkdagen antwoord moeten geven op een eenvoudige vraag.

Bereikbaarheid en privacy

In Friesland vermeldt net als vorig jaar 17 procent van de gemeenten geen e-mailadres op hun website. Dit percentage ligt daarmee 9 procentpunt onder het landelijk gemiddelde. Alleen in Zeeland, Groningen en Limburg ligt dit percentage lager.
Ook het percentage gemeenten waarbij burgers verplicht zijn onnodig persoonlijke informatie te delen als zij een eenvoudige vraag willen mailen, is hetzelfde gebleven als vorig jaar (11 procent). Bij deze gemeenten kan dit namelijk alleen nog maar via een contactformulier, waarbij het verstrekken van persoonlijke gegevens verplicht is. Het betreft hier de gemeenten Fryske Marren en Súdwest-Fryslân.
De volledige onderzoeksresultaten, inclusief resultaten per gemeente, zijn te bekijken op