Fixteam Eigen Warmte Balk is er klaar voor: ‘Ekstra hannen syn wol wolkom!’

Instructie-avond fixteam
Instructie-avond fixteam
Foto: Eigen Warmte Balk

Balksters helpen bij het besparen van energie én daarmee bij het verlagen van hun energierekening. Het fixteam van Eigen Warmte Balk is er klaar voor. De eerste tien vrijwilligers kregen deze week uitgebreid uitleg. Gewapend met nuttige kennis en een fikse dosis enthousiasme gaan ze in maart langs ruim tachtig deuren.

BALK, 08-02-2024 – Wie ook in het fixteam wil, is van harte welkom. Graag zelfs, want in Balk willen we net zo’n succesvolle fixactie organiseren als ze onlangs in Bakhuizen hebben gedaan.

In het informatiepunt van Eigen Warmte Balk vond deze week een instructieavond plaats voor degenen die zich hebben aangemeld voor het fixteam. Klaas Bijlsma van de Friese Milieu Federatie vertelde over welke kleine energiebesparende maatregelen er zijn en hoe deze worden aangebracht. Hij toonde onder meer een waterbesparende douchekop, ledlampen, radiatorfolie en een brievenbusborstel. Uit onderzoek van TNO blijkt dat het aanbrengen van kleine maatregelen maandelijks een besparing van 23 tot 46 euro kan opleveren. Zeker voor mensen met een hoge energierekening is dit een zeer gewenste besparing.

Iedereen kan het

Klaas Bijlsma liet zien dat het monteren van de maatregelen verrassend eenvoudig is, zo vonden ook de deelnemers van het fixteam. “Alleen het aanbrengen van radiatorfolie is misschien wat gepriegel”, gaf Goffe Venema toe, projectleider van Eigen Warmte Balk. “Maar iedereen die ook maar een beetje handig is, kan het.” Ook de andere vrijwilligers waren enthousiast over hoe betrekkelijk eenvoudig zij een bijdrage kunnen leveren vanuit het fixteam.

Pilot in drie straten

Eigen Warmte Balk begint met een fixactie in de Gansfortstraat, de Harmen Gabesstrjitte en de Menno Simonszstraat. Deze actie wordt mogelijk gemaakt door de Energiebank. De bewoners krijgen deze maand een flyer in de bus en daarna bezoek aan de deur van een vrijwilliger. Daarmee wordt geïnventariseerd of er interesse is in de kleine maatregelen. Deze zijn gratis en hebben een waarde tot maximaal 70 euro. De maatregelen worden bij een volgende afspraak direct aangebracht.

Eigenaren van koopwoningen krijgen ook een gratis energiescan aangeboden. Dit wordt mogelijk gemaakt door Tûk Wenjen, het energiebesparingsproject van gemeente De Fryske Marren. Er komt daarmee een energieadviseur langs om in kaart te brengen op welke manier er nog meer energie kan worden bespaard. Goffe: “Vervolgens kunnen we vanuit Eigen Warmte Balk meedenken over welke subsidies mogelijk zijn. Daarmee wordt duidelijk wat grotere isolatiemaatregelen hen zouden kosten.”

Beloning voor Balk
Het mooie is dat niet alleen de bewoners van de fixactie profiteren, ook de vrijwilligers worden beloond. Zij krijgen per gefixte woning 75 euro die ze mogen schenken aan verenigingen, initiatieven of goede doelen die bijdragen aan de duurzaamheid en leefbaarheid van Balk. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten. “Na de eerste drie straten is ons plan om meer fixacties te houden”, aldus Goffe. “Dat is nog afhankelijk van of we voldoende man- en vrouwkracht hebben om dit mei elkoar voor elkaar te krijgen.”

Extra handen welkom
Het fixteam van Eigen Warmte Balk bestaat nu uit tien mensen uit Balk en omgeving. Ze hebben diverse redenen om mee te doen. “Het is gezellig om met een groep dit op te pakken.” “Het is fijn om mensen te kunnen helpen.” “Het levert een mooie energiebesparing op.” “We doen iets positiefs voor het klimaat.” “We dragen bij aan de bewustwording.” Goffe: “We zijn ontzettend blij met deze vrijwilligers. We kunnen alleen nog wel extra handen gebruiken. In Bakhuizen hebben ze ook een fixactie gedaan en daar was het aantal vrijwilligers heel groot. We hopen dat Balksters zich ook massaal aanmelden. We willen in Balk natuurlijk net zo succesvol zijn. Dus wil je op twee zaterdagen in maart meehelpen met dit mooie initiatief? Stuur dan een mailtje naar [email protected].”

Over Eigen Warmte Balk
Eigen Warmte Balk is sinds 2020 actief en begon onder de projectnaam ‘Warmtenet Balk’. Het project is een initiatief van Energie Coöperatie Gaasterland, Gemeente De Fryske Marren, woningcorporatie Dynhus, AVK Plastics, Plaatselijk Belang Balk Vooruit en ondernemingsvereniging Eigen Haard / De Stikke. Zij ondertekenden met elkaar een intentieverklaring waarin ze de ambitie vastlegden om tot een aardgasvrije en CO2-neutrale warmtevoorziening te komen. Uit het haalbaarheidsonderzoek bleek dat een groot deel van Balk op een warmtenet kan aansluiten. Voor de wijken aan de randen van Balk lijkt de inzet van warmtepompen een betere optie. Daarom is in juli 2022 de naam veranderd in ‘Eigen Warmte Balk’ en wordt er vervolgonderzoek gedaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen