Van 185 tot 681 euro: grote verschillen in trouwkosten in Friesland

Foto: pexels-transtudios-photography-&-video

Een mooie bruiloft kost al snel handenvol geld. Wil je besparen op je grote dag? Dan kun je in Friesland het beste trouwen in Waadhoeke. Op een doordeweekse dag ben je hier voor 185 euro tot in de eeuwigheid verbonden. In Leeuwarden vind je juist de duurste ceremonie. Gemiddeld betaal je hier doordeweeks 681,07 euro.

FRYSLAN, 12-06-2023 – Dit blijkt uit het jaarlijkse bureauonderzoek van ThePerfectWedding.nl.

Gemiddeld betaal je in Friesland 322 euro voor een trouwceremonie op maandag tot en met donderdag. De provincie heeft hiermee de goedkoopste doordeweekse huwelijksceremonies van heel Nederland. Op vrijdag betaal je iets meer (348 euro). In het weekend liggen de prijzen nog hoger: gemiddeld 676 euro op zaterdag en 662 euro op zondag.

Er zijn geen regels voor het stellen van een tarief voor trouwceremonies: gemeenten mogen dit zelf bepalen. Het gevolg is dat de kosten per gemeente enorm verschillen.

Sarah Glasbergen, oprichter van ThePerfectWedding.nl zegt hierover: “De verschillen per gemeente zijn anno 2023 nog steeds extreem. Het zou ontzettend fijn zijn als hier een keer wat aan gedaan wordt. Een paar jaar geleden waren de verschillen ook al groot, er zijn toen zelfs Kamervragen over gesteld. Daar is helaas nog niets mee gedaan.

Goedkoopste en duurste ceremonie: verschil van bijna 1.500 euro

Wil je voordelig trouwen in Friesland, maar liever niet tijdens een gratis ceremonie op maandagochtend? In Waadhoeke vind je de goedkoopste gemeentelijke huwelijksceremonie. Het is zelfs de twee-na-goedkoopste gemeente van heel Nederland. De top 5 gemeenten in Friesland waar je voordelig doordeweeks kan trouwen:

  1. Waadhoeke: 185 euro
  2. Vlieland: 219 euro
  3. Harlingen: 228,20 euro
  4. Noardeast-Fryslân: 240,15 euro
  5. Smallingerland: 245 euro

De duurste ceremonie van Friesland vind je in Leeuwarden. Trouwen kost je hier in het weekend 1.652,83 euro. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste gemeentelijke ceremonie van Friesland loopt hiermee op tot 1467,83 euro.

Kostenstijging in meeste gemeenten

In 14 van de 16 Friese gemeenten is doordeweeks trouwen op een gemeentelocatie dit jaar duurder dan in 2022. De sterkste stijging was in Leeuwarden (+10,5%), gevolgd door Vlieland (+10,1%) en Terschelling (+5,6%). In Dantumadiel was juist een opvallende daling. Op maandag-, dinsdag-, woensdag- of donderdagmiddag trouwen is hier in 2023 juist 17,6% goedkoper geworden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen