Hoe kan je het wonen verbeteren in Friese dorpen?

Foto: provincie Fryslân

In Koudum, Buren (Ameland) en Reduzum hebben inwoners onder begeleiding van bureau Polyfern (voorheen NOHNIK) onderzoek gedaan naar vraagstukken rond wonen. Met tekeningen van het bureau zijn er oplossingsrichtingen besproken.

FRYSLAN, 23-03-2023 – Deze methode van Ontwerpend Onderzoek kan ook voor andere dorpen interessant zijn.

Gedeputeerde Klaas Fokkinga heeft de studie In plak ûnder de sinne van bureau Polyfern op 22 maart 2023 in ontvangst genomen: “Geweldich wurk fan Polyfern, mei each foar de kennis en kunde fan ûnderop”.

 Werkwijze
Per dorp heeft Polyfern gekeken naar de demografische situatie, de ruimtelijke en cultuurhistorische kenmerken en leefbaarheidsvraagstukken. Vanuit die basis hebben ze op een verfrissende manier nieuwe woonconcepten bedacht. In het rapport staan ook ideeën voor financiering. Dit helpt bij de plannen van een vervolg.

Bureau Polyfern is erin geslaagd om het thema Anders denken over wonen naar de provincie Fryslân te halen, met financiering van het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie. Vaak zijn dit soort studies gericht op de (Rand)stad.

Handboek als vervolg

Voor een volgende fase heeft bureau Polyfern opnieuw een aanvullende financiering (€ 40.000) bij het stimuleringsfonds gekregen. Daarmee kunnen ze werken aan een Handreiking, zodat ook andere dorpen met deze methode kunnen werken.

De studie kan goed gebruikt worden bij een planproces volgens de methode van de Dorps Ontwikkelings Maatschappij (DOM). Daar werkt men aan een Doarpenatlas, waar dit ook een bouwsteen voor kan zijn. De Doarpenatlas wil toegankelijke informatie bieden over kenmerken en identiteit van elk dorp én voor elk dorp. 

Sluit aan bij beleid en moties PS

De werkwijze van Polyfern sluit aan bij de opgave voor woningbouw, transformatie van woningvoorraad en het principe uit de Provinciale Omgevingsvisie: wees zuinig met ruimtegebruik.

Ook Provinciale Staten hebben zich via moties uitgesproken over de inzet voor zuinig gebruik van de ruimte voor woningbouw, met een voorkeur voor inbreiding, in plaats van uitbreiding (buiten de bebouwde kom) (Motie 2590) En ze hebben het college van GS gevraagd om dorpen te helpen bij de woningopgave via DOMs, om zo hun woon- en leefomgeving te verbeteren en een methode aan te reiken hoe ze dat kunnen aanpakken (motie 2594).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen