Friesland: Weinig kans op autoschade in De Fryske Marren

Foto: wikimedia commons

In Friesland hebben automobilisten het grootste risico op schade in de gemeente Heerenveen, zo blijkt uit de Auto Risicometer van Independer. De kans dat je auto mikpunt wordt van onder andere inbraak, vandalisme of zelfs diefstal is hier zo’n 16,9% groter dan elders in Nederland. Ook Smallingerland en Weststellingwerf kunnen autobezitters beter mijden.

De Auto Risicometer van Independer ‘meet’ de kans op autoschade. Dit risico wordt bepaald op basis van het aantal geregistreerde auto-inbraken, autodiefstallen, verkeersongelukken binnen de bebouwde kom, gevallen van autovandalisme en het aantal van de weg gehaalde dronken bestuurders in 2020. Deze aantallen worden afgewogen tegen het aantal geregistreerde personenauto’s per gemeente en provincie.

Heerenveen, Smallingerland en Weststellingwerf meest onveilige gemeenten

Naast Heerenveen blijken ook Smallingerland (+16,7) en in Weststellingwerf (+7,6%)  een verhoogde kans op onder andere auto-inbraken, -diefstallen en -vandalisme te hebben.

Top 5 meest veilige gemeenten in Friesland

In de overige Friese gemeenten hebben automobilisten juist een verminderd risico op autoschade ten opzichte van de rest van Nederland. Het veiligst is het Waddeneiland Ameland. De kans op schade aan je auto ligt hier 55,6% lager dan elders in het land. De top  5 meest veilige gemeenten in Friesland is als volgt:

  1. Ameland (-55,6%)
  2. Noardeast-Fryslân (-30%)
  3. Tytsjerksteradiel (-25,9%)
  4. Opsterland (-21,4%)
  5. De Fryske Marren (-18,2%)

Meer informatie over het risico op autoschade in jouw gemeente vind je op: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/autorisicometer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen