44% noorderlingen ziet contant geld voor 2030 verdwijnen

Foto: parelprojecten.nl

44% van de Groningers, Friezen en Drenten denkt dat contant geld over 8 jaar geheel uit de samenleving verdwenen is. In het noorden van het land is men hiermee positiever over de toekomst van fysiek munt- en briefgeld dan gemiddeld.

LANDELIJK, 29-12-2021 – Het meest pessimistisch zijn inwoners van Limburg en Noord-Brabant. 61% van de inwoners van deze provincies denkt dat contant geld binnen een paar jaar verdwijnt. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 1.000 klanten.

Steeds minder Nederlanders hebben fysiek munt- en briefgeld op zak. Momenteel heeft 82% van de Nederlanders contant geld in hun portemonnee. Ter vergelijking: in 2014 ging het nog om 95%.

‘Contant geld blijft belangrijk’
Hoewel de meeste Nederlanders de toekomst van contant geld somber inzien, willen toch 8 op de 10 ondervraagden liever niet dat dit fysieke betaalmiddel ooit verdwijnt. Zo voelt contant geld voor veel Nederlanders veiliger dan andere betaalmiddelen.

Nederlanders zetten vooral nog vraagtekens bij de veiligheid van betalen met de smartphone. Slechts 28% beschouwt deze betaalmethode als veiliger dan betalen met contant geld. Bij betalen met de betaalpas geldt dit voor 43% van de Nederlanders.

Digitale munten in de supermarkt
Bijna een kwart van alle ondervraagden ziet de digitale munt de komende jaren z’n intrede doen in de supermarkt. Vooral jongeren zien dat gebeuren: ruim 1 op de 3 respondenten onder de 36 jaar denkt dat je in 2030 je dagelijkse boodschappen kunt afrekenen met – bijvoorbeeld – de Bitcoin. Mensen boven de 60 jaar zijn wat terughoudender, van hen ziet ongeveer 1 op de 5 dat gebeuren.

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://bieb.knab.nl/ondernemen/ruim_helft_van_de_nederlanders_denkt_dat_contant_geld_voor_2030_verdwijnt

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen