Vaccinatiegraad covid-19 in Friesland lager dan bij het rijksvaccinatieprogramma

Foto: Mufid Majnun on Unsplash

In de provincie Friesland is de vaccinatiegraad lager dan verwacht mag worden op basis van het rijksvaccinatieprogramma. In vrijwel alle Friese gemeenten zijn minder inwoners tegen corona gevaccineerd. Dit blijkt uit een analyse van het Zorgverzekering Informatie Centrum op basis van RIVM-data, waarbij de coronavaccinatiegraad naast die van het rijksvaccinatieprogramma gelegd is.

ACHTKARSPELEN / DANTUMADIEL, 15-12-2021 -In de gemeente Achtkarspelen wijkt de vaccinatiegraad onder volwassenen het sterkst af van het rijksvaccinatieprogramma (-17,9%), de op 4 na hoogste afwijking van Nederland. Alleen Urk, Staphorst, Rotterdam en Heerlen kennen een hogere afwijking. Ook in Noardeast-Fryslân (-16,6%) en Dantumadiel (-15,9%) zijn veel minder inwoners ingeënt tegen het coronavirus dan verwacht.

Terschelling (+19,6%) en Ameland (+3,8%) zijn de enige Friese gemeenten die behoren tot de 9 gemeenten (landelijk) die een hogere Covid-19 vaccinatiegraad hebben dan bij het rijksvaccinatieprogramma.

Cluster ongevaccineerde jeugd rond Datumadiel

Verspreid door Nederland bevinden zich enkele clusters van gemeenten met een veel lagere vaccinatiegraad onder jongeren dan verwacht. In Friesland bevindt zich zo’n cluster rond de gemeenten Dantumadiel en Achtkarspelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen