Extra Rijksgeld naar bibliotheken voor hulp aan digibeten

Foto: mhpublicaties.nl

Het kabinet maakt de komende jaren achttien miljoen euro extra vrij voor de hulp die bibliotheken bieden aan mensen die het lastig vinden om de overheid via de digitale kanalen te bereiken. De vraag hiernaar is de laatste tijd toegenomen, onder meer door de CoronaCheck-app die nodig is voor bijvoorbeeld een bezoek aan de horeca.

LANDELIJJK, 04-12-2021 – Nederland telt naar schatting vier miljoen mensen die slecht overweg kunnen met computers, en daardoor ook niet zo makkelijk de weg weten vinden naar overheidsdiensten die gebruikmaken van DigiD. Voor deze groep zijn inmiddels bij enkele honderden bibliotheken Informatiepunten Digitale Overheid ingericht.

Kloof verkleinen

‘De laagdrempelige hulp die bibliotheken kunnen bieden helpt de kloof tussen de burgers en de overheid te verkleinen,’ aldus demissionair staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken. Met het extra geld kan deze maatschappelijke dienstverlening flink worden uitgebreid.

Het landelijke programma Hulp om de hoek is een initiatief van de Manifestgroep, waarin onder andere de Belastingdienst, het Centraal Administratie Kantoor, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, het Centrum Indicatiestelling Zorg, het Centraal Justitieel Incassobureau, onderwijsorganisatie Duo, de Sociale Verzekeringsbank en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen zijn verenigd, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen