PvdD en GrienLinks stellen vragen over thermisch gereinigde grond

Foto: rocketpixel - nl.freepik.com

Eén Vandaag berichtte op 2 maart 2021 over thermisch gereinigde grond (TGG), gebruikt bij werkzaamheden aan een dijk, die vervuild was. Er bleken hoge waarden aan zouten, chloride, sulfaat, zware metalen, benzeen en GenX in te zitten. De opruimkosten zijn zo’n 32 miljoen.

Zie het artikel hier: 32 miljoen aan opruimkosten en mogelijk dode kalveren, omdat ’thermisch gereinigde grond’ toch niet schoon was – EenVandaag (avrotros.nl). Deze vragen willen GrienLinks en PvdD ook stellen aan het DB van het Wetterskip.

De eerste vraag is: ‘is/wordt bij werkzaamheden van/voor de provincie gebruik gemaakt van TGG en zo ja, is bij u, dan wel de FUMO, bekend waar TGG in onze provincie verwerkt is en waar vandaan deze grondstromen afkomstig zijn? Kunt u uw antwoord toelichten?’

Indien het antwoord op de vorige vraag bevestigend is, hebben zij ook de volgende vragen:

  1. Is bekend of hierbij sprake is van vervuiling? Zo ja, waaruit bestaat die vervuiling? Zo nee, bent u bereid de desbetreffende grond te laten onderzoeken?
  2. Is bekend welke schade is ontstaan aan grondwater, bodem, etc? Zo ja, hoeveel? Zo nee, gaat u dat dan nader onderzoeken ?
  3. Is bekend wat de opruimkosten zijn en wie deze moet betalen? Zo ja, wie? Is daarvoor een regeling getroffen of zijn partijen aansprakelijk gesteld? Zo nee, wanneer is dit wel bekend?
  4. Hoe ver zijn de opruimwerkzaamheden gevorderd en wat is de verdere planning hiervoor?
  5. Kan er, voordat de opruimwerkzaamheden geheel zijn uitgevoerd, nadere schade ontstaan? Zo ja, welke en is dit reden de werkzaamheden sneller uit te voeren? Zo nee, waarom niet?
  6. Ziet u reden te stoppen met het gebruik van TGG? Zo nee, waarom niet? Zo ja, per wanneer?

De indieners zijn voor PvdD, Menno Brouwer en voor GrienLinks, Jochem Knol.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen