PvdD, SP en GrienLinks eisen intrekking Beleidsbrief stikstofruimte

Foto: defryskemarren.nieuws.nl

Tijdens de Statenvergadering op 26 juni zullen de Statenfracties van Partij voor de Dieren (PvdD), Socialistische Partij (SP) en GrienLinks de onmiddellijke intrekking eisen van de beleidsbrief ‘Prioritering uitgifte stikstofruimte’. Redenen voor deze eis zijn het ontbreken van perspectief voor PAS-melders (boeren zonder natuurvergunning) en het ontbreken van maatregelen voor natuurherstel.

LEEUWARDEN, 24-06-2024 – Menno Brouwer, Statenlid PvdD verklaart: “Het beleid van Gedeputeerde Staten schiet ernstig tekort als het gaat om natuurherstel. En zonder natuurherstel geen perspectief voor PAS-melders, zegt de wet. We kunnen dit niet langer accepteren.”

De fracties adviseren om de Kamerbrief van de Minister van Natuur en Stikstof van 12 april jl. ¹ als leidraad te nemen voor het provinciale beleid. Deze brief stelt dat stikstofruimte gebruiken voor het legaliseren van PAS-melders juridisch alleen houdbaar is als deze ruimte niet nodig is om verslechtering van Natura 2000-gebieden te voorkomen en om perspectief te houden op herstel of verbetering van deze gebieden. Dit wordt het additionaliteitsvereiste genoemd. Kortom, zonder natuurherstel blijven PAS-melders illegaal met alle gevolgen van dien voor boeren en hun gezinnen.

In dezelfde Kamerbrief noemt de minister vier mogelijke oplossingen voor PAS-melders, waaronder maatwerk en vrijwillige beëindiging, waarmee een PAS-melder samen met de overheid naar een passende oplossing kan zoeken. Ook over deze alternatieve oplossingen staat in de beleidsbrief helemaal niets.

Geen maatregelen dus voor natuurherstel, geen alternatieve oplossingen voor PAS-melders en ook niets over de dreigende handhaving tegen PAS-melders. Menno Brouwer, Statenlid PvdD, stelt: “Sinds medio 2019 zijn PAS-melders illegaal en kwetsbaar voor vervolging. Geen plan A, geen plan B en intussen tikt de tijd door en gebeurt er niets. Vanaf medio 2025 kan de provincie gedwongen worden om te handhaven. Handhaving uitstellen kan dan niet meer en PAS-melders die buiten hun schuld illegaal zijn, worden  vanaf dat moment vogelvrij.” Dit willen wij onze boeren niet aandoen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen