Vragen PvdD, SP en GrienLinks over afschot vos

Foto: Pixabay.com

De Statenfracties van PvdD, SP en GrienLinks willen tijdens de Provinciale Statenvergadering van 15 december vragen stellen over afschot van de vos.

FRYSLÂN, 09-12-2021 – Op 26 november is een nieuwe ontheffing verleend voor het afschieten van vossen met behulp van onder andere een lichtbak na zonsondergang en aardhonden. De Statenfracties van PvdD, SP en GrienLinks stelleen Gedeputeerde Staten de volgende vragen:

De vos wordt door u gezien als predator van weidevogels. De weidevogelstand gaat echter nog altijd achteruit in gangbaar boerenland, simpelweg omdat het huidige boerenland ongeschikt is voor weidevogels. Waarom besluit u over te gaan tot afschot van dit dier terwijl u geen maatregelen neemt de biotoop weer geschikt te maken voor weidevogels?

Kunt u PS voorzien van cijfers waaruit een concreet causaal verband blijkt tussen de aanwezigheid van de vos in de aangewezen gebieden en de afname van de weidevogelstand, waarbij deze cijfers niet ook beïnvloed worden door achteruitgang van de biotoop of ander menselijk ingrijpen?

De ontheffing is aangevraagd op grond van het vigerende faunabeheerplan Fryslan 2014-2019 (verlengd tot en met 2021). De looptijd van dit faunabeheerplan is dus bijna ten einde, terwijl de ontheffing doorloopt tot juni 2023. Klopt dat in uw ogen juridisch, ethisch en politiek gezien wel? Zo ja, kunt u dat uitleggen?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen