Winkeldiefstal in Friesland daalt met 12%

Foto: vectorpouch - nl.freepik.com

Het aantal winkeldiefstallen is in de provincie Friesland de afgelopen 5 jaar met 12% gedaald. Ondanks de provinciale daling is het aantal aangiftes in de gemeente Dantumadiel met 56% gestegen. Dit blijkt uit een analyse van beslist.nl, dat gegevens van de politie en de KVK combineerde.

FRYSLAN, 10-02-2022 -In de afgelopen 5 jaar werden ruim 178.800 meldingen van winkeldiefstal gedaan, waarvan 4.956 in de provincie Friesland.

Slechts twee van de achttien Friese gemeenten zitten boven het landelijke gemiddelde van 1,5 winkeldiefstallen per winkel over de afgelopen 5 jaar. Met name in de gemeenten Leeuwarden (4,2 diefstallen per winkel) en Smallingerland (3,7) hebben winkeliers veel last van diefstal. Schiermonnikoog heeft het laagste aantal: hier was geen winkeldiefstal.

Landelijk daalde het aantal winkeldiefstallen met 14%
Het aantal winkeldiefstallen daalde tussen 2017 en 2021 landelijk met 14%, waarbij de meeste provincies positieve cijfers laten zien. De provincie Friesland zit met een daling van 12% onder het landelijk gemiddelde.

In de provincie Flevoland is de daling het grootst. Hier was sprake van een kwart minder winkeldiefstallen dan in 2017. Ondanks de lockdowns kenden de provincies Overijssel en Gelderland juist een toename van het aantal winkeldiefstallen. Het aantal meldingen steeg hier met 1% vergeleken met 5 jaar geleden.

Meer informatie over de analyse is te vinden op: https://www.beslist.nl/info/winkeldiefstal.html

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen