Verkeersveiligheid onder de loep

Heel Lemmer is 30 km-gebied. Maar niet alle wegen zijn daar op ingericht.
Heel Lemmer is 30 km-gebied. Maar niet alle wegen zijn daar op ingericht.
Foto: Google Maps

De gemeente is bezig met het uitvoeren van een risicoanalyse verkeersveiligheid. Begin 2022 ligt er een uitvoeringsprogramma verkeersveiligheid.

DE FRYSKE MARREN, 30-09-2021 – Dit blijkt uit het antwoord van het college op schriftelijke vragen van de VVD-fractie over veiligheid en beheer van de 30 km-zones. Volgens de fractie is het merendeel van de 30 km-wegen in de gemeente niet zelfregulerend, snelheidsbeperkend ingericht, zoals het CROW (onafhankelijk kennisinstituut op het gebied van infrastructuur) adviseert.

Met andere woorden, er staat wel een 30 km-bord, maar de inrichting van de weg dwingt niet tot snelheidsvermindering. De politie zou bovendien niet handhaven op te hard rijden in niet-zelfregulerende 30 km-zones, omdat aangevochten boetes in veel gevallen worden geseponeerd.

Het college heeft to nu toe op raadsvragen over de verkeersveiligheid in genoemde gebieden, steeds geantwoord dat er geen problemen zijn en dat er geen reden is om aan het beleid iets te wijzigen. Een risicoanalyse moet uitwijzen of dat gerechtvaardigd is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen