Nederlanders googelen massaal ‘wat is buitenspel?’ + 11 essentiële voetbaltermen uitgelegd

Foto: Sandro Schuh via Unsplash

Vanavond, vrijdag 21 juni, is het weer zover: het Nederlands elftal neemt het in Leipzig op tegen Frankrijk. Na eerdere overwinningen op Polen in Hamburg, kijkt Nederland vol verwachting uit naar de volgende uitdaging. Op 25 juni wacht Oostenrijk in Berlijn. Zowel in Nederland als in Duitsland kleuren de straten oranje, en vanavond zullen Nederlanders vol spanning voor het scherm zitten om hun team aan te moedigen.

LANDELIJK, 21-06-2024 – Echter, niet alle Nederlanders zijn bekend met de diverse voetbaltermen en regels, waardoor sommige aspecten van het spel hen wellicht ontgaan. Daarom is het belangrijk om de veelvoorkomende voetbalterminologie te begrijpen, zodat iedereen optimaal van de wedstrijden kan genieten. Zo ontdekte taalplatform Preply dat er in Nederland de afgelopen week veel werd gegoogeld naar de betekenis van onder andere buitenspel. Vooral in Overijssel vragen veel Nederlanders zich af wat buitenspel betekent. Daarom stelde het taalplatform de ultieme voetbalgids samen met voetbalterminologie en hun betekenis.

Nederlanders googelde zich de afgelopen week suf naar de betekenis van buitenspel

In Nederland is de interesse in de buitenspelregel explosief gestegen. Sinds het EK is begonnen is het aantal Google zoekopdrachten met “wat is buitenspel” met 229% toegenomen. De specifieke zoekterm “Wat is buitenspel bij voetbal” steeg zelfs met 732% in de afgelopen week.

De top 5 provincies waar het meest wordt gegoogled naar de betekenis van buitenspel.

Hier zijn de provincies waar de afgelopen week het meest werd gezocht naar de betekenis van buitenspel:
  1. Overijssel
    • Google score: 100
  2. Groningen
    • Google score: 86
  3. Drenthe
    • Google score: 81
  4. Zeeland
    • Google score: 78
  5. Flevoland
    • Google score: 72

Wat betekent buitenspel?

De buitenspelregel is een van de meest besproken regels in het voetbal. Een speler staat buitenspel als hij of zij dichter bij de doellijn van de tegenstander is dan de bal en de voorlaatste tegenstander op het moment dat de bal wordt gespeeld, tenzij de speler zich in zijn of haar eigen helft van het veld bevindt. Deze regel is ontworpen om te voorkomen dat aanvallers een oneerlijk voordeel behalen door dicht bij het doel van de tegenstander te blijven wachten.
Wanneer een speler in buitenspelpositie actief deelneemt aan het spel, bijvoorbeeld door de bal te ontvangen of een tegenstander te hinderen, wordt buitenspel gegeven. Dit resulteert in een indirecte vrije trap voor de tegenpartij vanaf de plaats waar het buitenspel werd geconstateerd.

Zo spreek je buitenspel uit in verschillende talen

11 veelvoorkomende vragen over voetbalterminologie

Voetbal is een sport met veel jargon en specifieke terminologie die soms verwarrend kan zijn als je geen voetbalfanaat bent. Naast buitenspel, zijn hier nog  enkele veelvoorkomende vragen over voetbaltermen:

  1. Wat betekent een directe vrije trap?

Bij een directe vrije trap mag de bal direct in het doel worden geschoten zonder dat deze eerst een andere speler raakt.

  1. Wat is een indirecte vrije trap?

Bij een indirecte vrije trap moet de bal eerst een andere speler raken voordat er een doelpunt kan worden gemaakt.

  1. Wat is de aftrap?

De aftrap is de start van een wedstrijd of de hervatting van het spel na een doelpunt. Het wordt genomen vanaf het midden van het veld.

  1. Wat is een hoekschop (corner)?

Een hoekschop wordt toegekend wanneer de bal over de doellijn is gegaan, het laatst aangeraakt door een speler van het verdedigende team, zonder dat er een doelpunt is gescoord.

  1. Wat is een penalty?

Een penalty is een strafschop vanaf 11 meter van het doel, toegekend voor overtredingen binnen het strafschopgebied.

  1. Wat is een voorzet?

Een voorzet is een pass vanaf de zijkant van het veld naar een speler in het strafschopgebied met de bedoeling een scoringskans te creëren.

  1. Wat is de blessuretijd?

Blessuretijd, ook wel extra tijd genoemd, is de extra tijd die aan het einde van elke helft wordt toegevoegd om tijd te compenseren die verloren is gegaan door onderbrekingen zoals blessures.

  1. Wat is een dribbel?

Een dribbel is wanneer een speler de bal met korte aanrakingen dicht bij zich houdt terwijl hij of zij langs tegenstanders beweegt.

  1. Wat is een clean sheet?

Een clean sheet betekent dat een team geen doelpunt heeft tegen gekregen in een wedstrijd.

  1. Wat is de 12e man?

De 12e man verwijst naar de supporters van een team, die door hun enthousiasme en steun een extra stimulans geven aan hun team.

  1. Wat is een schwalbe?

Een schwalbe is een term voor het doen alsof je bent neergehaald door een tegenstander om een vrije trap of penalty te krijgen.

Het begrijpen van deze termen kan helpen om het spel beter te volgen en waarderen, vooral tijdens grote toernooien zoals het Europees Kampioenschap.

Tips van een taalexpert

Nikki Jacobse, taalexpert bij Preply, deelt advies over hoe je voetbaltermen kunt uitleggen aan mensen zonder voetbalachtergrond. “Het is het beste om dit vooraf te doen, niet tijdens de wedstrijd, zodat je onverdeelde aandacht hebt. Gebruik eenvoudige taal zonder te veel technische termen. Het is ook belangrijk om dit zonder vooroordelen te doen. Nederlanders die niet zozeer om voetbal geven, kijken vaak mee voor de gezelligheid.” Ze raadt ook aan om voorafgaand aan de wedstrijd de betekenis van verschillende voetbaltermen in de taal van de tegenstander te leren. “Op die manier begrijp je beter wat de tegenpartij bedoelt als je ze iets hoort roepen.” Met deze kennis kun je volop genieten van de komende EK-wedstrijden.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen